Spa omarmt de regen

Elke druppel Spa mineraalwater was ooit een druppel regen. In de schitterende omgeving van Spa, in het hart van de Belgische Ardennen, werken bodem en natuur samen om die regendruppels om te zetten tot een van de puurste mineraalwaters van Europa.

Spa Reine

Spa Reine

Elke druppel regen onderneemt een ondergrondse reis van jaren voordat het uiteindelijk als Spa mineraalwater wordt gebotteld. Spa brengt daarom een ode aan de oneindige bron van Spa mineraalwater: regen. In het beschermde natuurgebied van Spa zijn vele regensensoren geplaatst, die zorgen voor een geluidssignaal en lichtanimatie zodra er een druppel op valt. Het resultaat: The Rain Project, een twee minuten durende video met een schitterend licht- en geluidsspel, tegen de spectaculaire achtergrond van het prachtige ongerepte natuurgebied van Spa.

De regen als componist

Het unieke natuurgebied van Spa en het bijzondere samenspel van de elementen inspireerde singer songwriter en muziekproducer OIJ (Only In Japan, Valentijn Crouwel) tot “The Rain Project”. De componist van het stuk is echter de regen zelf. Natuurelementen als bomen, bladeren, mos en paddenstoelen werden voorzien van sensoren die water kunnen detecteren. Door het contact van de regendruppels met de sensoren, werden klanken en projecties in werking gesteld. “Het proces van het zuiveren van regenwater tot puur mineraalwater is enorm fascinerend en vormde voor mij een geweldig startpunt voor een muziekstuk”, aldus OIJ. “Ik bedacht de klanken, maar de regen orkestreerde de symfonie. Een heel bijzondere samenwerking met de natuur.”

 

ZIE OOK: Waterpartners lanceren Ons Water

 

Bron van leven

Water is de bron van al het leven en Spa is door zijn unieke puurheid een van de meest zuivere waters ter wereld. De mineraalwaters komen tot stand door een speciaal samenspel van de elementen, een bijzondere geologie en een optimale bescherming van het natuurgebied. In een prachtig ongerept natuurgebied van ruim 13.000 hectare in het hart van de Belgische Ardennen zijn alle ingrediënten aanwezig voor het ontstaan van Spa natuurlijk mineraalwater.

 

 

De regen van nu, het mineraalwater van later

Regen en sneeuw maken in het natuurgebied van Spa een ondergrondse reis van twee tot wel 50 jaar. De neerslag sijpelt door verschillende grondlagen die als een natuurlijk filter fungeren en ervoor zorgen dat de natuur het water zuivert. Dit proces gaat heel traag; het water sijpelt druppel voor druppel door lagen van veenmos, turf, zand en vuursteenklei. Na 2 jaar (Spa Reine) tot 50 jaar (Spa Finesse) wordt het water als natuurzuiver Spa mineraalwater gebotteld.

 

 

Unieke bescherming

Vandaag de dag de natuur beschermen, om ook voor toekomstige generaties natuurzuiver mineraalwater te kunnen garanderen. Spa stelt vanuit die filosofie al vanaf de oprichting alles in het werk om het unieke natuurgebied te beschermen en te behouden. Het beschermde gebied begon met een aantal hectares en is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste beschermde natuurgebieden van Europa met maar liefst 13.177 hectare; de oppervlakte van 26.000 voetbalvelden. Spa gaat ver in het beschermen van het mineraalwater. Zo wordt slechts een fractie van het beschikbare mineraalwater gebotteld en gebruikt Spa nooit meer water dan de hoeveelheid die jaarlijks door regen of sneeuw wordt aangevoerd. Er vinden geen landbouw- en industriële activiteiten plaats in het waterwingebied en pesticiden en meststoffen zijn er verboden. Wanneer het sneeuwt in de winter, gebruiken de boswachters geen strooizout maar zand tegen de gladheid. Ze zorgen bovendien voor een evenwicht tussen loof- en naaldbomen en beschermen de unieke flora in het gebied.

Bij-zonder

Het beschermde natuurgebied van Spa beschikt over een unieke biodiversiteit. Dat blijkt uit een bijzonder bijenproject dat Spa opzette met BeeOdiversity. In het gebied zijn bijenkorven geplaatst om de kwaliteit van het milieu te meten. Bijen zijn immers uitstekende graadmeters voor biodiversiteit. De resultaten zijn zeer positief: de biodiversiteit is er erg groot, er zijn geen verontreinigende stoffen aanwezig en de bijenpopulatie is sterk gegroeid (van 160.000 tot 400.000 bijen). En zo is de cirkel weer rond. Uit recent onderzoek bleek namelijk dat bijen de beste voorspellers zijn van… regen!

Comments are closed.