Zet koers richting de eerste editie van het HanseKulturFestival in Lübeck

Als “Koningin van de Hanze” was Lübeck niet alleen ten tijde van het handelsverbond een dynamische stad. Tegenwoordig presenteert de Hanzestad zich ook als kosmopolitische metropool met een grote culturele diversiteit. Van 20 tot 22 mei vindt de eerste editie van het HanseKulturFestival in Lübeck plaats, waarbij de eeuwenoude, internationale handelsgeest nog verder versterkt zal worden en de stad op de best mogelijke manier in de kijker wordt gezet.
hansekulturfestival-lubeck

Noordelijke stadseiland

Gedurende de drie dagen zal het noordelijke stadseiland het decor vormen van een gevarieerd cultureel programma waar inwoners hun trots voor de stad aan elkaar en binnen- en buitenlandse gasten zullen tonen.

Een trots die Nederlanders en Belgen maar al te goed kunnen delen, want ook in deze landen liggen steden die bij het Hanzeverbond hoorden. Op de evenementenkalender staan onder andere een straatcircus, openbare kunstinstallaties, muziekconcerten, handwerkworkshops en een nagebootste Hanzestad voor kinderen.

 

ZIE OOK: The game is on: Nederland versus België

 

Het voormalige zeeheldenkwartier is de ideale locatie hiervoor. Hier zijn namelijk het 12e-eeuwse Heilig-Geist-Hospital, de St. Jakobikirche en de kasteelpoort te vinden. Ook de historische, pittoreske straten en hofjes die normaliter niet toegankelijk zijn voor het publiek zullen hun deuren openen voor de bijzondere culturele activiteiten. Stuk voor stuk zijn dit bezienswaardigheden die herinneren aan de tijd van de Hanze, waardoor ze een extra touch zullen geven aan het culturele programma.

 

 

Reis door de tijd

Ook het in 2015 geopende Europese Hanzemuseum (Europaïsches Hansemuseum) is in het stadsdeel te vinden. Bezoekers maken hier een reis door de tijd in de voetsporen van het Hanzeverbond; ideaal voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van de handelsfederatie.

De bijbehorende maritieme mijl in de Museumhaven wordt gedurende het festival getekend door traditionele zeilschepen en andere koopvaardijschepen die van heinde en verre hun weg naar de stad hebben gevonden. Het bijwonen van een live muziekoptreden op een van de boten maakt een bezoek aan de eerste editie van het HanseKulturFestival compleet.

De Hanze in Nederland en België

Zeker voor Nederlanders en Belgen is een bezoek aan het HanseKulturFestival een aanrader. In de middeleeuwen waren namelijk verschillende steden – waaronder Groningen, Deventer, Zwolle, Nijmegen en Brugge – ook onderdeel van het Hanzeverbond. Veel van deze steden hebben hun groei en rijkdom te danken aan de succesvolle handelsfederatie.

De grootste stedentripportal van Nederland, CityZapper.com, schreef speciaal voor deze gelegenheid een stadsgids over Lübeck, waar behalve de highlights van het festival, ook andere hotspots in de stad worden uitgelicht. De online reisgids en gratis te downloaden app geven o.a. informatie over interessante musea, gezellige restaurants, niet te missen bezienswaardigheden en unieke winkels.

Het HanseKulturFestival vindt plaats van 20 tot 22 mei in het centrum van de stad Lübeck in het noorden van Duitsland.

Comments are closed.