Ontdek natuurkampeerterrein Voscheheugte in Mantinge (Drenthe)

Fietsen en kamperen in de natuur gaan uitstekend samen. Na een prachtige fietsdag nagenieten in de natuur. Ook in de winter kun je vaak prachtig fietsen en kamperen in het winterse landschap. Diverse natuurkampeerterreinen hebben een binnenvoorziening. Fietsrondje.nl brengt iedere maand een natuurkampeerterrein voor het voetlicht in samenwerking met de Stichting de Groene Koepel.
drenthse-steppe-in-de sneeuw

Voscheheugte ligt op een unieke plek tegenover Mantigerzand, waar Natuurmonumenten een gevarieerd natuurgebied ontwikkelt. Het terrein is ruim opgezet. Vooral op het achterste deel heb je schitterende vergezichten. Een zonsondergang is een belevenis. Je waant je op een Afrikaanse steppe. In de winter geven de geheimzinnig nevelslierten weer een ander effect. Soms kijken Schotse Hooglanders je belangstellend aan van over het hek, maar ook andere dieren kun je bewonderen.

Schotse Hooglanders kijken je aan.

Schotse Hooglanders kijken je aan.

In een voormalig kippenhok zit nu een sfeervol eethuisje met terras. Winteravonden zijn hier lekker warm bij een knetterend vuur. In februari is het eethuisje nog beperkt open van vrijdag t/m maandag, maar in maart wordt dit uitgebreid.

Lekker warm bij een knetterend vuur.

Lekker warm bij een knetterend vuur.

Chantal Koelemij en Ruben Krop zijn net in het eethuisje begonnen. Het stel heeft grote plannen met lokale producten, biologisch als het even kan. Ook streekgerechten wil Ruben op de kaart zetten. Denk daarbij aan nagelhout, of aan bruine bonen met spek.

Het kippenhok dat nu een eethuisje is.

Het kippenhok dat nu een eethuisje is.

“Ik bid niet veur brunen bon’n” – Bartje

Van het bereiden van verse vis wordt Ruben blij. Natuurlijk blijven de vegetarische gerechten op de kaart, maar ook lekkere hapjes voor bij de haard. Voortreffelijk eten in de natuur.
Het sanitair is kakelnieuw en sfeervol vormgegeven. Voor slecht weer is er ook de verwarmde Gastenheugte, met aanrecht, koelkast, zitgelegenheid, boeken, spelletjes en informatie over de omgeving. Je kunt daar ook onder een afdak buiten zitten.

Lodges op de steppe.

Lodges op de steppe.

Vind je een tent in de winter maar niets, dan zijn er op de “steppe” trendy trekkershutten: eigenlijk meer lodges. Een prachtig en duurzaam ontwerp van studenten aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Luxe ingericht met warm water, sanitair, zithoek en een formidabel uitzicht vanachter een groot raam.

Eigenaresse Cervaise Coebergh zit in de PR, maar raakte tot over haar oren verliefd op Voscheheugte en kon het twee jaar geleden overnemen. Groen geluk, noemt Cervaise haar terrein. Ze heeft veel geïnvesteerd in een grondige renovatie, waardoor Voscheheugte nu aangemerkt kan worden als “natuur comfort”. Cervaise woont wisselend in het centrum van Amsterdam en Drenthe. Altijd op het terrein zijn Chantal en Ruben, die ook het eethuisje uitbaten.

Ruim uitzicht vanuit de luxe trekkershut.

Ruim uitzicht vanuit de luxe trekkershut.

Het natuurkampeerterrein ligt ongeveer 1,5 km ten zuidoosten van Mantinge tussen de fietsknooppunten 60 en 61. Het midden van Drenthe is een schitterend fietsgebied met een ongekende variatie aan natuurschoon: oeroude heidegronden, sprookjesachtige eikenbossen, uitgestrekte stuifzandgebieden, zeldzame hoogveengebieden, verborgen vennen en een rijkdom aan diersoorten. In deze natuurlijke omgeving geniet je van prachtige esdorpen met de kenmerkende brink, die vroeger werd gebruikt als gemeenschappelijk graasplaats voor de schapen.

Beleef de winter in de natuur in Drenthe.

Beleef de winter in de natuur in Drenthe.

Westerbork is een prachtig voorbeeld van een Drents esdorp. Het voormalige interneringskamp uit de Tweede Wereldoorlog lag ongeveer 10 km ten noorden van het dorp. In 1950 kreeg het kamp de naam Schattenberg als opvangkamp voor Indische Nederlanders, die na de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland kwamen. Tot 1971 was dit een woonplaats voor voormalige militairen in Nederlandse dienst uit de Molukken en hun gezinnen. Het is nu een plaats van bezinning met exposities en activiteiten.

Mooie zonsondergang in Drenthe.

Mooie zonsondergang in Drenthe.

In Mantinge zijn géén winkels. Daarvoor moet je 7 km fietsen: naar Westerbork of Aalden. In Aalden is ook een fietsenmaker.
Lees meer over de Voscheheugte op www.voscheheugte.nl

Koop je kaarten voor de Fiets & Wandelbeurs met korting

De Fiets & Wandelbeurs is 20 en 21 februari 2016 in de Jaarbeurs in Utrecht. Ontdek het laatste nieuws op Fietsrondje.nl. Koop nu je entreekaartje met €4 korting en sla de wachtrijen voor de kassa over!
Koop kaartjes voor Fiets & Wandelbeurs 2016 met korting

 

 

Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *