Nieuwe tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum Maastricht

De Britse kunstenaar Grayson Perry manifesteert zich graag als een luis in de pels van de mainstream kunstwereld. Esthetische vraagstukken met betrekking tot schoonheid en ambachtelijkheid worden scherp uitgespeeld in relatie tot sociale en maatschappelijke onderwerpen gerelateerd aan religie, identiteit, klasse en consumentisme. Daarbij bedient hij zich van een diversiteit aan technieken en media. In Hold Your Beliefs Lightly wordt Perry’s veelzijdigheid belicht aan de hand van zijn keramische werken, wandtapijten, gietijzeren sculpturen, foto’s, films, schetsboeken, een motorfiets en zelfs een compleet huis. Op 25 februari om 18.00 uur opent Hold Your Beliefs Lightly in het Bonnefanten. Na Maastricht reist de tentoonstelling naar het ARoS Museum in Aarhus (Denemarken) waar deze vanaf 25 juni te zien zal zijn.

Het werk van Grayson Perry

Het werk van Grayson Perry

Grayson Perry

Grayson Perry (1960) groeide op in Chelmsford, Essex. Hij volgde de kunstacademie in Portsmouth. Perry kleedt zich regelmatig zowel privé als in het openbaar als zijn alter-ego Claire. In 2003 won hij met zijn opvallende vazen de prestigieuze Turner Prize. Hij nam de prijs in ontvangst als Claire waarbij hij verkondigde: ‘Hoog tijd dat een pottenbakkende travestiet de Turner Prize wint’. Een jaar later had hij zijn eerste solotentoonstelling bij de gerenommeerde galerie Victoria Miro. Inmiddels wordt zijn werk wereldwijd getoond en verzameld. Sinds 2012 bedenkt en presenteert Perry tv-programma’s voor de Britse televisiezender Channel 4, onder andere over klasseverschillen en identiteit.

 

ZIE OOK: Magisch Maastricht: een kerst cadeautje

 

Kunstenaarsboek

Bij de tentoonstelling verschijnt een kunstenaarsboek, getiteld Grayson Perry – SKETCHBOOKS, uitgegeven door Penguin Random House (ISBN 978 94 61612 51 9, 29,95 euro). Deze publicatie is zowel online als in de Museum Shop verkrijgbaar.

 

 

Bonnefantenmuseum Maastricht

Met deze tentoonstelling zet het Bonnefantenmuseum een nieuwe stap in een koers, die zich in het nationale museumlandschap onderscheidt door de eigen(wijze) accenten en prioriteiten waar het museum voor kiest Daarbij kiest het museum bewust voor de representanten van de “secret canon” en voor de vele interessante maar onderbelichte kunstgeschiedenissen die zich in de ooghoeken van de mainstream kijkrichting voltrekken.

Comments are closed.