Anders dan anders: bijzondere activiteiten op wintersport in Frankrijk

Zeg je wintersporten, dan zeg je vaak skiën of snowboarden. Maar naast de gebruikelijke activiteiten op wintersport valt er in de Franse bergen nog veel meer te beleven. Ooit gehoord van een combinatie van schansspringen, bungeejumpen en tokkelen? Of van slapen in een vogelnestje? Een selectie van tips om je wintersport nét die extra bijzondere herinnering te geven.

Snowkiten in Mont Pourri. Foto: La Rosiére

Snowkiten in Mont Pourri. Foto: La Rosiére

Voor adrenalinezoekers

Voor wie ‘gewoon’ pisteskiën geen uitdaging meer biedt, kan in bijvoorbeeld La Rosière gaan snowkiten, een mix van kitesurfen en skiën. Een ultieme kick krijg je op de Bun J Ride in Tignes, waar je van een schans van 40 meter hoog in de diepte springt. Je zit vast aan een elastiek, waardoor je val gelijkmatig geremd wordt, en tokkelt uiteindelijk naar beneden. Is één discipline wel genoeg? Tokkelen kan ook in Val Thorens (van de hoogste tokkelbaan ter wereld maar liefst), in Châtel (met je hoofd naar voren!) en in Super Besse (in het Centraal Massief). Voor wie liever beide benen op de grond houdt is (elektrisch) fat biken een originele activiteit: op een mountainbike met extra dikke banden rijd je de pistes af.

 

ZIE OOK: Samoëns: wintersport in charmantste dorp Frankrijk

 

Gezellig met het gezin

Vanaf de jongste leeftijd kunnen kinderen al sleeën. Geef daar eens een originele twist aan door een ander voorwerp als slee te gebruiken, zoals een airboard (op een soort opblaasbare ‘slee’ waar je op je buik op ligt), opblaasbanden of zelfs raftboten. In Morzine wordt de slee-ervaring helemaal bijzonder: je eindigt je afdaling met een typisch Savoyaards diner in een tipidorp.

Dierenvrienden kunnen hun hart ophalen met een huskysledetocht of eens ski joering proberen. Bij het laatste word je voortgetrokken door paarden. Dit klinkt heftiger dan het is: kinderen vanaf 6 jaar die parallel kunnen skiën, kunnen het al doen. In Megève en Peisey-Vallandry vind je zelfs rendieren, in Gérardmer trekken honden kinderen door de sneeuw vooruit en in Valloire kun je (sneeuwschoen)wandelen met lama’s.

 

 

Bijzondere momenten na het vallen van de nacht

Een kijkje achter de schermen van een skigebied krijg je tijdens een rit in een pistenbully in bijvoorbeeld Serre Chevalier, Orcières Merlette of Val d’Allos nadat de pistes gesloten zijn voor wintersporters. In Alpe d’Huez ski je in het donker op de langste zwarte piste ter wereld dankzij de lampen die op de sneeuwkanonnen bevestigd zijn. Ook in Les Arcs kun je nachtskiën in de nieuwe zone Mille8. En wil je de hele nacht een bijzondere ervaring? Slaap dan eens in een iglo (al dan niet verwarmd), of neem “je nest opzoeken” letterlijk in de Cabane Nid in Saint Nicolas la Chapelle. Hier slaap je namelijk in een vogelnestje midden in de bomen!

Comments are closed.