Samoëns: wintersport in charmantste dorp Frankrijk

Voor wie op zoek is naar een van de charmantste skidorpen in Frankrijk, komt al snel uit bij Samoëns in de Haute-Savoie. Dit bergdorp is een ideale basis voor een wintersportvakantie want het is direct verbonden met een van de grootste skigebieden, Le Grand Massif.

Samoëns. Foto: Christian Martelet

Samoëns. Foto: Christian Martelet

Zowel skicracks als beginners hebben met de 144 kilometer aan pistes volop keuze. Op zoek naar een adrenalinekick: ijsklimmen, speed riding, skiën met een parapente of heli skiën. Nieuw voor dit seizoen onder meer een luxe boetiekhotel, een spiksplinternieuwe schaatsbaan, een Taoïstische buikmassage, een partycentrum met bowlingbanen en ‘danse présence’- een nieuwe wellness activiteit die yoga en dans combineert. Ook worden weer drie ‘Het Goede Leven’ weken georganiseerd met onder meer wijn- en kaasproeverijen en een dessert bereiden onder toeziend oog 1989 wereldkampioen banketbakken Thierry Froissard. Samoëns ligt op 670 en 1.600 meter hoogte, op 1.000 kilometer afstand vanaf Utrecht. De dichtstbijzijnde luchthaven is Genève.

Nieuw

In november opent een nieuwe schaatsbaan nabij de Place du Marché – weinig schaatsbanen zullen zo’n weergaloos uitzicht op de Alpen bieden als deze. Het accommodatieaanbod is uitgebreid met Villa Rose, een prachtig boetiek hotel met Barok interieur met vier slaapkamers en een suite. Eveneens in het centrum liggen de nieuwe appartementen van Les Chalets de Laÿssia, geschikt van 4 tot 10 personen. Het complex heeft eveneens een binnenbad, sauna, hammam, fitness ruimte en een skiopbergruimte met skischoenverwarmer.

 

ZIE OOK: Durf jij het aan? Naakt op wintersport

 

Le Grand Massif

Met 275 kilometer aan aaneengesloten pistes, 144 afdalingen en 69 skiliften is Le Grand Massif een wintersport eldorado. Vanuit Samoëns is met de telecabine het hele gebied te bereiken waar vanuit men kilometers lange afdalingen kan maken.
Samoëns en Le Grand Massif zijn ook voor de beginnende wintersporters en gezinnen met kleine kinderen geschikt. Er is een breed aanbod aan blauwe (17) en groene (60) pistes, maar ook speciale oefenweides voor de allerkleinsten. Lessen kunnen worden geboekt bij verschillende skischolen. Naast het skiën zijn er voor kinderen ook mogelijkheden om met de slee naar benden te sjezen of om al tube glidend over de sneeuw te razen. Voor kinderen onder de 5 en ouderen boven de 75 jaar zij skipassen gratis. Voor families is er een Pack Famille skipas met 10% korting bij een verblijf tussen 6 en 14 dagen.

 

 

Bouw je eigen iglo

Naast de gebruikelijke wintersportactiviteiten als skiën en snowboarden kan men in Samoëns ook andere uitdagende activiteiten beoefenen. Een van de beste locaties voor ijsklimmen is Vallée du Giffre, waar jong tot oud onder leiding van een gids met stijgijzers en ijsbijlen omhoog kan klauteren. Gaat dit je niet snel genoeg, ga dan Speed Riding dat een kruising is tussen skiën en paragliding, en voor gevorderden zelfs gedeeltelijk parachutespringen. Skiërs met een behoorlijke off-piste ervaring kunnen gaan heli-skiën, andere mogelijkheden zijn nachtelijke sneeuwschoenwandelingen met fakkels, meerdaagse skitochten, nordic walking en skijöring – op ski’s door een paard worden voortgetrokken, of een biathlon. Ook kun je met een gids gaan sneeuwschoenwandelen en daarna je eigen iglo bouwen om er in te overnachten.

Wintersport zonder te skiën

Een week op wintersportvakantie zonder ook maar een uur op de lange latten te hebben gestaan? Ook familieleden of vrienden die niet kunnen skiën, hebben de tijd van hun leven in Samoëns. Het dorpje wordt door vele wintersporters omschreven als het charmantste wintersportdorp in Frankrijk dankzij haar middeleeuwse kern – een Monument Historique. Men kan terecht bij een ruime verscheidenheid aan restaurants, winkeltjes en bars waar de regionale keuken de boventoon voert. De ‘Het Goede Leven’ weken vinden plaats van 2-9 januari, 12-19 maart en 9-16 april.

Praktische informatie

  • Hoogste punt: 2.500 meter – sneeuwgarantie
  • 144 pistes (60 groen, 53 rood, 17 blauw en 14 zwart), 275 kilometer, 5 skioorden en 69 liften
  • Wintersportseizoen: 19 december 2015 – 17 april 2015
  • Dichtstbijzijnde luchthaven: Genève – 1 uur, Lyon 2 uur
  • Dichtstbijzijnde treinstation: Cluses 20 kilometer
  • Afstand Utrecht: 1.000 kilometer
  • Afstand Brussel: 850 kilometer
  • Samoëns ligt langs de A40

Comments are closed.