Trailrunning, marathons, muziekfestival en nog veel meer langs de Top Trails in 2016

Het 10-jarig jubileum van de Hermannshöhen, de combinatie van de Hermannsweg en Eggeweg, wordt met een keur aan evenementen gevierd. Tussen april en september kunnen in 13 weekenden alle etappes als begeleide dagtocht worden gewandeld. Elke etappe heeft zijn eigen thema. Iedereen die aan minstens 6 wandelingen deelneemt, krijgt een prijs.

Veel te beleven dit jaar op Duitslands mooiste wandelpaden

Veel te beleven dit jaar op Duitslands mooiste wandelpaden

Westweg-Schwarzwald: in mei start het seizoen

Van 5 t/m 8 mei wordt de start van het wandelseizoen op de Westweg feestelijk gevierd met een rijk gevuld programma langs de gehele route: muziek, wandelingen o.l.v. een gids, bezichtigingen, tentoonstellingen en muziek- en klederdrachtgroepen zorgen voor een gezellig weekend. De Westweg geldt als klassieker onder de Duitse wandelroutes en werd al in 1900 door de Schwarzwaldverein opgezet. Met zijn 285 km is het bovendien de langste route in het Zwarte Woud.

 

ZIE OOK: Winterse wandelingen op de Top Trails of Germany

 

Rheinsteig: 36-uurs-superwandeling in mei

Al voor de derde keer wordt op de Rheinsteig de 36-uurswandeling georganiseerd. De tocht, die dit jaar op 27 mei plaatsvindt, geeft wandelfanaten met een uitstekende conditie de mogelijkheid zowel lichamelijk als geestelijk hun grens op te zoeken. Een interessante manier om kennis te maken met het UNESCO-Wereldergoed Mittelrheintal tussen Wiesbaden-Biebrich en Kaub. Deelname incl. maaltijden: € 159 p.p. Meer informatie en boekingen: www.blum-wolfgang.de.

Goldsteig: Ultra Trail in september

In Bodenmais in het Beierse Woud start op 24 september de 1e ARBERLAND Ultra Trail: het 60 km lange traject voert over 7 bergtoppen op de Goldsteig, zoals de Kleine Arber en Große Arber. Onder het motto ‘samen sterk’ vormen drie hardlopers samen een team, zodat elke loper zo´n 20 km moet rennen.

 

 

Rothaarsteig: ludieke wandelsokken-speurtocht in mei en september

Ter gelegenheid van het 15-jarig jubileum van de Rothaarsteig wordt een ludieke actie georganiseerd: een ‘wandelsokken-speurtocht’. In mei en september worden overal langs de Rothaarsteig ansichtkaarten in de bomen gehangen. Deze kaarten kunnen de wandelaars aan de Rothaarsteigverein sturen en ze krijgen dan gratis een paar ‘FALKE-ROTHAARSTEIG-sokken’ toegestuurd.

Albsteig: wilde-kruidenwandeling tijdens de zonsopgang in mei

Letterlijk een lekkere wandeling vindt op 22 mei ´s morgensvroeg op de Albsteig plaats. Om 5 uur start de wandeling o.l.v. een gids. De tocht gaat over paden dwars door de weilanden en door beukenbossen omhoog naar de Beurener Fels. Hier worden de wandelaars beloond met een fantastisch uitzicht over de omgeving. Over smalle paden over de bergkam gaat het nog verder naar het Lenninger Tal. Bij de weilanden langs de bosrand van de ‘Baßgeige’ vindt een korte kruidenrondleiding plaats. De wandeling wordt afgesloten met een ontbijt bij het kampvuur met allerlei hartige hapjes met wilde kruiden. De tocht duurt 4-5 uur. Kosten: € 10 p.p. incl. ontbijt. Aanmelden bij Schwäbische Landpartie: tel. +49 (0) 7023-908718.

 

 

Saar-Hunsrück-Steig: wandelmarathon in juni

Aan de vorige zes edities van de Saar-Hunsrück-Steig wandelmarathon hebben telkens meer dan 1000 wandelaars deelgenomen. Het marathon-evenement vindt dit jaar plaats op 26 juni in de unieke natuur van de Nationalparkregion Hunsrück-Hochwald. Naast de klassieke marathonafstand van 42 km, worden er ook varianten van 31 en 19 km aangeboden. In het Nationalpark worden op deze dag ook wandelingen o.l.v. een gids aangeboden (10 of 23 km). Alle tochten eindigen op de Erbeskopf, het hoogste punt in de deelstaat Rheinland-Pfalz. Hier wordt de dag samen feestelijk afgesloten met een hapje en drankje. Aanmeldingen mogelijk op: www.shs-wandermarathon.de.

WesterwaldSteig: Endurance Trail in juni

Eerst een Ultramarathon, dan een marathon en op de derde dag een halve marathon: dat is de eerste Ultratraillauf in het Westerwald. In totaal 115 km in 3 dagen. De 1e WesterwaldSteig Endurance Trails van Herborn naar Hachenburg vindt plaats voor een goed doel: kinderen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Het startschot valt op vrijdag 17 juni in Herborn; de finish is op zondag op de Alte Markt in Hachenburg. Er kunnen maximaal 50 hardlopers meedoen. Meer informatie: www.endurance-trail.de.

Eifelsteig: Rurseefest in juli

Het Rurseefest met de vuurwerkshow ‘Rursee in Flammen’ is ver buiten de Eifel bekend en trekt elk jaar bezoekers van heinde en verre. Op 21 juli wordt het evenement feestelijk geopend. Vier dagen lang muziek, kermis, eten en drinken en gezelligheid. Het hoogtepunt is de geweldige vuurwerkshow boven het meer op zaterdagavond. Informatie: www.rursee.de.

Weserbergland-Weg: kunstnijverheidsmarkt in augustus

Al voor de 31e keer wordt de wandeldag in Neuhaus georganiseerd. Dit jaar op 28 augustus is het ‘Haus des Gastes’ het middelpunt van het wandelevenement. Hier starten verschillende routes naar de mooiste plekjes en uitkijkpunten in de Solling. Zowel beginners als ervaren wandelaars komen aan hun trekken. Op de kunstnijverheidsmarkt presenteren 30 exposanten hun creatieve producten: schilderijen, zijden bloemen, sieraden, smeed- en glaskunst en nog veel meer. Meer informatie: www.solling-vogler-region.de.

Schluchtensteig: beeldhouwerssymposium St. Blasien in augustus

Van 28 augustus t/m 4 september vindt het 21e internationale beeldhouwerssymposium plaats. Dit keer doen maar liefst 15 kunstenaars mee. Het symposium geeft een goed beeld van de artistieke veelzijdigheid van het Zwarte Woud. De kunstenaars zijn aan het werk op verschillende locaties in de stad en rondom de dom. De voortgang van de kunstenaars is goed te volgen. Er wordt ook een workshop voor kinderen vanaf 5 jaar aangeboden (wo t/m vr). De zaterdag staat helemaal in het teken van het kunstenaarsfeest: om 15 uur worden de kunstwerken bij de dom gepresenteerd en daarna wordt het plein ondergedompeld in livemuziek. Op zondagmiddag gaan de sculpturen dan onder de hamer.

Kammweg Erzgebirge-Vogtland: LiederTour in het Ertsgebergte in augustus

Dit jaar vindt de populaire LiederTour plaats op 14 augustus rondom Carlsfeld in het westelijke deel van het Ertsgebergte. Deze streek wordt ook wel ‘Bandoneonhoek’ genoemd, naar het harmonica-achtige muziekinstrument dat hier werd gemaakt. Naast boerenliederen uit de streek worden ook middeleeuwse klanken – muziek met blaas- en tokkelinstrumenten – ten gehore gebracht. De concerten vinden plaats op 9 plekken midden in de natuur langs de 18 km lange wandelroute.

Harzer-Hexen-Stieg: Harzer Hexentrail in september

Een sportieve uitdaging voor het goede doel is de Harzer Hexentrail, die op 3 september alweer voor de derde keer plaatsvindt. Elk team van vier personen moet binnen 15 uur de afstand van 60 km overbruggen. De grote uitdaging is de 1800 meter aan hoogteverschillen. Er bestaat ook een iets gemakkelijker alternatief van 35 km. Na de finish worden de giften onder de door de teams genoemde projecten verloot. Meer informatie op www.harzer-hexentrail.de.

Der Hochrhöner: jubileumfeestje in september

Om te vieren dat de wandelroute Hochrhöner 10 jaar bestaat, zijn er het hele jaar door verschillende bijzondere evenementen gepland. Het hoogtepunt is het officiële feest op 24 september in Burkardroth.

Altmühltal-Panoramaweg: Trailrunning in oktober

Niet alleen trailrunners, ook gewone joggers en wandelaars zijn van harte welkom bij de ‘Altmühltaltrail’, die op 22 oktober wordt georganiseerd in het hartje van het Naturpark. Heel veel wandelplezier in het Urdonautal, een dal waar ooit de Donau stroomde, en het schitterende Altmühltal. Start- en eindpunt dit jaar is Dollnstein. Ruige kloven en steile wanden worden afgewisseld met mooie bossen en weilanden. Naast een kort traject van 9 km dat geschikt is voor gezinnen en beginnelingen, is er de 25 km lange route voor ervaren Trailrunners. Meer informatie: www.altmuehltrail.de.

Meer informatie over alle 16 Top Trails of Germany: www.toptrails.nl
Voor alle 16 Top Trails of Germany geldt: 3-daags arrangement op basis van L&O vanaf € 180 p.p.

Comments are closed.