Haagse studente Zsofia Kollár wint landelijke FSC Design Award 2016

Donderdag werd de uitslag van de FSC Design Award 2016 bekendgemaakt op het jaarlijkse FSC Event in Wageningen. De hoofdprijs ging naar Zsofia Kollár, studente interieurarchitectuur aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Zij ontwierp voedselcontainertjes van gerookt hout die de smaak en geur van eten beïnvloeden. Haar idee levert haar een reis naar Bolivia op, waar ze een FSC-bos bezoekt en ter plekke een prototype van haar ontwerp maakt met lokale materialen. Met de Design Award wil FSC Nederland een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzaam design en jonge designers bewust maken van het belang en de vele mogelijkheden van hout uit gezonde bossen.

De prijswinnende voedselcontainers van gerookt hout

De prijswinnende voedselcontainers van gerookt hout

Hout als ingredient in onze culinaire cultuur

De Hongaarse uitwisselingsstudente Zsofia won het van negen andere finalisten van de opleidingsinstituten Windesheim Zwolle, Design Academy Eindhoven (DAE) en Academie Minerva Groningen. “Het spannende aan Zsofia’s concept is dat ze de verbinding legt tussen hout en voedsel,” aldus Robbert Jan Dekker, jurylid vanuit Koninklijke Dekker Hout. “Ze creëert zo mooie kansen voor nieuwe product-markt-combinaties met FSC-hout.” De jury zag ook ruimte voor verbetering. Stella van Himbergen, jurylid vanuit Dutch Design in Development (DDiD): “We hebben nog vraagtekens over hygiëne en de combinatie voedsel en hout. Dat is zeker een aspect voor Zsofia om zich verder in te verdiepen. Wij als jury geloven in ieder geval in het idee van hout als ingrediënt in onze culinaire cultuur.” Zsofia zelf zei erg verrast te zijn door het resultaat. “Mijn project was nogal anders dan de meeste finale-ontwerpen. Mijn doel is om mensen bewust te maken van de unieke kwaliteiten van hout door hen te wijzen op de smaken van verschillende houtsoorten. Ik ben heel blij dat de jury me dit vertrouwen heeft gegeven!”

 

ZIE OOK: Reisorganisatie KRAS voegt nieuwe bestemmingen toe voor 2016

 

Wooden Fairy Tales

Het thema van deze eerste editie van de FSC Design Award was Wooden Fairy Tales. Aan de hand van Zsofia’s reis wil FSC afrekenen met de mythes rondom (tropisch) houtgebruik, en laten zien dat hout met haar warme uitstraling een sprookjesachtig mooi materiaal is. Geïnteresseerden kunnen Zsofia’s avonturen begin mei volgen via de website en social media-kanalen van FSC Nederland. Zsofia heeft er in elk geval al zin in: “Ik ben door dit project heel geprikkeld geraakt door het materiaal hout, en ik kan niet wachten om er nog meer over te leren. Ook vanuit mijn positie als designer lijkt het me heel bijzonder om het hout straks vanaf de bron te kunnen volgen.”

Comments are closed.