Turkije introduceert ruim 700 km nieuwe gemarkeerde fietsroutes

De populaire vakantieregio Marmaris aan de Egeïsche Zee introduceert a.s. zaterdag 20 februari de Marmaris Cycling Routes op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht. Het grootschalige project Marmaris Cycling Routes is uniek in Turkije en omvat ca 700 km gemarkeerde en gevarieerde fietsroutes langs de kust en door het achterland van de streek. Het project biedt tientallen routes voor een brede doelgroep, van recreatieve fietsers tot ervaren mountainbikers.

Wandelen in Turkije. Foto: Turks Verkeersbureau

Wandelen in Turkije. Foto: Turks Verkeersbureau

Op de website staat al een aantal routes beschreven, inclusief moeilijkheidsgraad, hoogtemeters, lengte en een google routekaart. Daarnaast kunnen fietsers via de website ook een eigen route samenstellen. De presentatie van de Marmaris Cycling Routes op de Fiets- en Wandelbeurs staat gepland op 20 februari om 14.00 uur. Gedurende beide beursdagen is de organisatie tevens aanwezig in de stand van Turkije. Marmaris ontwikkelt zich steeds meer als een bestemming voor actieve vakanties en richt zich daarbij onder meer op trekking, zeilen, duiken, kite-surfen, raften, paardrijden en kanovaren.

 

ZIE OOK: Reisboek ‘Turkije: de schatkamer van het noordwesten’

 

Cappadocië, Antalya en de Zwarte Zee

Ook andere populaire fiets- en wandel bestemmingen in Turkije, zoals Cappadocië, Antalya en de Zwarte Zee zijn op de beurs vertegenwoordigd. Met inspirerende titels als de ‘Carian Trail’, de ‘Sultans Trail’ en ‘St-Pauls Trail’ biedt het Turks Verkeersbureau een reeks van bijzondere lange afstand wandel- en fietsroutes langs culturele hoogtepunten in Turkije. De meerdaagse routes kunnen te voet, maar soms ook met de fiets of te paard worden afgelegd en voeren langs de mooiste plaatsen van het land, waaronder nationale parken en diverse locaties van de UNESCO Wereld Erfgoedlijst. De lengte kan behoorlijk uiteenlopen, de langste is de Carian Trail in zuidwest Turkije met 800 km. Van alle trajecten is een folder beschikbaar.

 

 

Overzicht van de routes:

 • De Hittische Route – Wandel- en fietsroutes langs de Hittische wegen met o.a. Wereld Erfgoed stad Hattusa
 • De Abraham Trail – Culturele wandelroute door het Midden-Oosten in de voetstappen van Abraham, met o.a. de historische stad Sanliurfa en Harran
 • De Lycian Way – De eerste lange afstand wandelroute van Turkije langs de kust van Zuidwest Turkije
 • De Onafhankelijkheidsroute – Een wandelroute langs de bevoorradingsweg voor de Onafhankelijkheidsoorlog
 • De Eskipazar Trial – Wandelen door de natuur en het verleden, van spectaculaire berglandschappen tot de mozaïeken van
  Hadrianoupolis tussen Romeinse ruïnes
 • Het Yenice Woud – Natuurwandelingen
 • Wandel- en fietsroutes in het Nationale Park Küre Dağlari
 • De Phrygrian Way – Wandelroutes door de antieke valleien van de Frygiërs
 • De Sultan’s Trial – De weg naar Wenen van Sultan Süleyman de Grote
 • De Kackar Route – Wandelroutes in de Zwarte Zee Bergen van Turkije. Schitterend berggebied met meren, gletsjers, wolven, herten en beren
 • De Evliya Celebi Trial – De eerste paarden- en culturele route in Turkije in de voetsporen van de grote Ottomaanse reiziger Evliya Celebi
 • St. Paul Trail – de culturele en op één na langste wandelroute van Turkije die begint in de antieke stad Perge (10 km van Antalya) en eindigt in Yalvac aan het Egridir meer.
 • Carian Trail – Lange afstand wandelpad door de provincies Muğ la en Aydın het zuidwesten van Turkije. De route is vernoemd naar de Karische beschaving en verbindt de Egeïsche Zee met de Middellandse Zee.

 

 

Het hele land Turkije is rijk aan culturele bezienswaardigheden en indrukwekkende natuurgebieden. Deze nieuwe reeks past binnen het streven van het Turks Verkeersbureau om ook de cultuur- en natuurschatten van Turkije nadrukkelijker onder de aandacht te brengen. Steeds meer reisorganisaties nemen wandel- en fietsreizen in Turkije op in hun aanbod.

Comments are closed.