Loopt Nederland onder water? Kinderlezing NEMO Amsterdam

De aarde warmt op, de poolkappen smelten en de zeespiegel stijgt. Maar wat betekent dat voor Nederland? Moeten we er rekening mee houden dat ons land onder water loopt en hoe kan het eigenlijk dat warmer weer zorgt voor meer wateroverlast? Aardwetenschapper Erik Cammeraat van de Universiteit van Amsterdam vertelde er zondag 14 februari alles over tijdens de Wakker Worden Kinderlezing bij Science Center NEMO in Amsterdam, voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12 jaar.

nemo-kinderlezing-banner

Tijdens de kinderlezing vertelde Cammeraat dat verschillende delen van Nederland onder zeeniveau liggen. ‘Ik ben benieuwd hoeveel kinderen weten dat grote delen van Noord-Holland ook onder de zeespiegel liggen,’ zegt hij. De zeespiegel is het gemiddelde niveau van het de zee. Maar hoe wordt dat eigenlijk opgemeten? En hoe komt het dat de zeespiegel stijgt? ‘Dat de zeespiegel stijgt heeft onder meer te maken met de klimaatverandering, waardoor de ijskappen smelten,’ zegt hij. ‘In een proefje onderzoeken we verschillende soorten ijs: landijs en poolijs. Dan vinden we uit welk soort ijs het meest effect heeft op de stijging van het zeeniveau.’

Kinderen die meer willen weten over de dreigingen van het water èn die op zoek willen gaan naar de oplossingen, konden daar zondag 14 februari achter komen bij de Wakker Worden Kinderlezing om 11.00 en 13.00 uur bij Science Center NEMO in Amsterdam.

 

ZIE OOK: Ontdek Amsterdam in stijl met dit boek

 

Over Wakker Worden Lezingen

Tijdens de Wakker Worden Kinderlezingreeks in Science Center NEMO staat iedere maand een kindervraag centraal. Wetenschappers worden uitgedaagd om tijdens de lezing ook echt een antwoord op deze vraag te geven. De interactieve opzet van de lezing prikkelt de nieuwsgierigheid van de kinderen en stimuleert hen om zelf mee te denken over het antwoord op de vraag. De Wakker Worden Kinderlezingen zijn een samenwerking van Science Center NEMO en de Universiteit van Amsterdam.

Praktische informatie

De lezingen vinden één keer per maand op zondag plaats en worden twee keer achter elkaar gegeven; om 11.00 en om 13.00 uur. Kosten zijn € 5,- per losse lezing. Voor UvA-medewerkers en hun kinderen, bij bezit van een toegangskaart voor NEMO of een Museumkaart betaalt u € 2,50.

 

 

In 2016 leren kinderen tijdens de Wakker Worden Lezingen waarom scheten stinken, of iedereen een topsporter kan worden en wat je ziet als je blind bent.

Agenda Wakker Worden lezing 2016

 • Zondag 13 maart, Waarom stinken scheten?
  Scheikundige Jan van Maarseveen over moleculen in je neus
 • Zondag 17 april, Hoe vies is onze lucht?
  Dr. Pepijn Veefkind over het meten van luchtvervuiling met satellieten
 • Zondag 22 mei, Komen er nog diersoorten bij?
  Bioloog Astrid Groot over aantrekkingskracht en evolutie, van mug tot olifant
 • Zondag 19 juni, Kan iedereen een topsporter worden?
  Bewegingswetenschapper Maurice Maas over lichaamsbouw, spierkracht en conditie
 • Zondag 25 september, Kunnen we op Mars wonen?
  Planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet over overleven op een andere planeet
 • Zondag 20 november, Hoe schreeuwt een plant om hulp?
  Bioloog Patrick Meirmans over slimmigheden in de natuur
 • Zondag 11 december, Wat zie je als je blind bent?
  Hersenwetenschapper Romke Rouw over zien met andere zintuigen

 

 

Comments are closed.