Kweekprogramma Amoerluipaarden in stroomversnelling

Love is in the air in Bellewaerde tijdens het valentijnsweekend. Voor het eerst zijn er meerdere paringen tussen het koppel met uitsterven bedreigde Amoerluipaarden vastgesteld. Dat is zeer goed nieuws voor het internationale kweekprogramma waaraan Bellewaerde meewerkt. Recent bleek dat volgens de IUCN Red List er slechts 70 Amoerluipaarden meer in het wild voorkomen. De gebeurtenissen van vandaag zijn dan ook een grote stap voorwaarts in het kweekprogramma voor het behoud van deze diersoort. Als alles verder positief evolueert, worden er in Bellewaerde kleine Amoerluipaardjes verwacht eind mei.

Een Amoerluipaard in Bellewaerde

Een Amoerluipaard in Bellewaerde

Vorig jaar niet, deze keer wel !

Love is in the air in Bellewaerde tijdens het Valentijnsweekend. Voor het eerst zijn er meerdere paringen tussen Vlada en Kitan, het koppel met uitsterven bedreigde Amoerluipaarden, vastgesteld. In oktober vorig jaar was de eerste poging om het koppel samen te laten kweken zonder positief gevolg. Vandaag spreken de beelden voor zich en kan er met 100% zekerheid gesteld worden dat er een belangrijke stap is gezet in het kweekprogramma.

 

ZIE OOK: Derde amoerluipaard onderweg naar Bellewaerde

 

Internationaal kweekprogramma

Sinds de komst van de Amoerluipaarden in 2014, neemt Bellewaerde deel aan het internationaal kweekprogramma in samenwerking met EAZA (European Association for Zoos and Aquaria). Dit programma heeft als doelstelling om de nakomelingen, geboren in dierentuinen, terug in het wild uit te zetten in een beschermd natuurreservaat in Rusland, het oorspronkelijk leefgebied van de dieren. Uit recente cijfers van het WWF en de IUCN (International Union for Conservation of Nature) Red List blijkt dat er slechts 70 Amoerluipaarden in het wild voorkomen. Wat hen de status van “Critically Endangered” of ernstig bedreigd geeft.

 

 

De kweekprogramma’s in dierentuinen en de herintroductie in hun oorspronkelijke habitat, zal het overleven van de wilde Amoerluipaarden helpen verzekeren. Waardoor elke deelnemende dierentuin een directe of indirecte rol hierin speelt.

aldus Jo Cook, een vertegenwoordigster van ALTA (Amour Leopard and Tiger Alliance) en tevens de verantwoordelijke voor het internationaal kweekprogramma van de Amoerluipaarden.

 

 

Welpjes verwacht eind mei

“Voorlopig is het nog even afwachten, maar we zijn hoopvol,” aldus Melissa Nollet, dierenarts van Bellewaerde.”Een mogelijke geboorte zou een zeer grote opsteker zijn voor zowel het kweekprogramma als de verzorgers. De gebeurtenissen van vandaag zijn sowieso al een signaal dat de dieren zich hier goed voelen.” Als alles positief evolueert, worden er eind mei kleine Amoerluipaardjes verwacht in Bellewaerde.

Comments are closed.