Derde amoerluipaard onderweg naar Bellewaerde

Vlada, het vrouwelijke Amoerluipaard uit Tallin Zoo, komt op dinsdag 19 augustus aan in Bellewaerde. Het Amoerluipaard wordt per vliegtuig vervoerd naar België. Vlada speelt een belangrijke rol in het internationaal kweekprogramma, waaraan Bellewaerde deelneemt in samenwerking met EAZA (European Association of Zoos and Aquaria).

Het Amoerluipaard Vlada

Het Amoerluipaard Vlada

Per vliegtuig naar België

In Tallin Zoo werden de laatste voorbereidingen getroffen om het Amoerluipaard zoveel mogelijk voor te bereiden op haar vlucht. Vlada vertrekt vandaag, maandag 18 augustus, vanuit Estland en vliegt vervolgens richting Frankfurt, waar ze de nacht zal doorbrengen in een speciaal voorziene Animal Lounge. Na een goede nachtrust vertrekt ze richting Zaventem. Er wordt verwacht dat het Amoerluipaard in de loop van dinsdagnamiddag in Bellewaerde aankomt. Bellewaerde doet beroep op het in luchtvaartransport gespecialiseerd bedrijf, A. Hartrodt, om Vlada te vervoeren, dit in nauwe samenwerking met vliegmaatschappij Lufthansa.
 
ZIE OOK: Bezienswaardigheden in Vlaanderen
 
“Verdoving tijdens het transport is niet toegestaan, omdat dit het dier minder alert maakt, waardoor de kans op ongelukken wordt vergroot. Vlada zal wel in een zo donker mogelijke transportkoffer vervoerd worden om haar rustig te houden”, aldus dierenarts Melissa Nollet van Bellewaerde.
 

 
Vlada blijft de eerste 24 uur in haar binnenverblijf ter observatie. Woensdagnamiddag zal ze haar buitenverblijf mogen verkennen en kunnen de bezoekers haar bewonderen.

Internationaal kweekprogramma

Vlada is het derde Amoerluipaard in Bellewaerde. Ze zal deelnemen, samen met het mannetje Kitan, aan het internationaal kweekprogramma. Doelstelling is om na verloop van tijd de nakomelingen terug te kunnen uitzetten in hun natuurlijke habitat in Rusland en Noord-China. Hiermee hoopt Bellewaerde de met uitsterven bedreigde diersoort te redden.

Comments are closed.