Ontdek het nieuwe schilderij in het 9/11 Memorial & Museum New York

Nu staat het schilderij “Freedom New York” van de Zwolse kunstenaar Frank Dammers nog op Nederlandse bodem, maar binnenkort niet meer. De Frank Dammers Fine Art Foundation (FDFAF) heeft overeenstemming bereikt met het 9/11 Memorial & Museum in New York over de schenking van het schilderij. Eind januari, begin februari zal het werk op transport gaan naar New York.
schilderij-new-york

Schenking

Tijdens een kunstbeurs in New York wordt het schilderij “ontdekt” door een medewerker van het National 9/11 Memorial & Museum. Het werk is ontstaan doordat Frank Dammers in 2004 bij toeval een ontmoeting heeft in Mexico met een groep overlevenden van de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York. Dammers zelf is op dat moment herstellende van een zwaar auto-ongeval. Hij wordt zeer geraakt door de verhalen en raakt erdoor geïnspireerd. Hij besluit een schilderij te maken van de toekomstige skyline van New York dat optimisme en kracht uitstraalt. In 2005 is het schilderij af, het laat de veranderde skyline van New York zien met de dan nog te bouwen Freedom Tower. De museummedewerker is enthousiast en vindt dat het schilderij van Dammers in het museum thuishoort. Het museum was destijds nog in aanbouw. In november 2011 wordt Dammers met zijn vrouw uitgenodigd door de directie van het museum om te praten over hoe het werk eventueel onderdeel zou kunnen worden van de expositie van het 9/11 Memorial & Museum. Na dit gesprek ontvangt Dammers in januari 2012 een brief van de museumbestuurders waarin staat hoezeer zij het schilderij waarderen en dat zij het graag willen opnemen in hun permanente collectie. Het schilderij zal “ de toekomstige bezoekers positieve gevoelens meegeven”, stelt de 9/11-organisatie in haar brief. Frank Dammers besluit daarop het schilderij via de foundation aan het museum te schenken. Rond de jaarwisseling zijn alle contracten tussen de partijen getekend. Binnenkort vertrekt het schilderij naar New York. Het museum is inmiddels geopend maar de expositie heeft zijn definitieve vorm nog niet gevonden. Wanneer het schilderij daar te zien is, is daarom op dit moment nog niet bekend.

 

ZIE OOK: Genieten van de Skyline van New York

 

Over het Museum

Het National September 11 Memorial & Museum staat in New York op de plek waar ooit The Twin Towers stonden. Het herdenkt en eert de duizenden mannen, vrouwen en kinderen die vermoord zijn door terroristen tijdens de aanslagen van 26 februari 1993 en 11 september 2001. Daarnaast eert het de overlevenden en mensen die hun leven gewaagd hebben om levens van anderen te redden. De museumtentoonstelling bestaat uit drie delen: de dag van 11 september, de periode voor 11 september en de tijd na 11 september 2001. Het museum heeft sinds de opening in mei 2014 al meer dan 4 miljoen bezoekers mogen ontvangen van over de hele wereld.

 

 

Comments are closed.