De Gouden Eeuw: een inspiratie voor thema Keukenhof 2016

Het Keukenhof-thema voor 2016 is “De Gouden Eeuw”, de periode waarin Nederland rijk werd door de wereldwijde handel. Nederland maakte een bloeiperiode door op het gebied van handel, wetenschap en kunst. Dit is ook de periode waarin de wereld werd ontdekt en de tulpenhandel floreerde.
keukenhof

Bloembollenmozaïek

Hoogtepunt in het themajaar vormt het bloembollenmozaïek over de Gouden Eeuw. Dit mozaïek toont een Delfts Blauw-tegel waarin de handel over zee en rijke Amsterdamse grachtenpanden zijn afgebeeld. Het mozaïek heeft een afmeting van 250m². Er zijn 100.000 bloembollen gebruikt; tulp, muscari en krokus. Het mozaïek is in twee lagen geplant, waardoor het vrijwel het gehele seizoen in bloei staat. De tulp is wereldwijd het beeldbepalende icoon van Nederland. Het kan dan ook niet anders dat Keukenhof een tentoonstelling biedt over de historie van de tulp, de tulpomanie in de 17e eeuw en de tulp van nu als hedendaags icoon.

 

ZIE OOK: Romantiek in Keukenhof

 

Het verhaal van de tulp is indrukwekkend. Bollen die goud waard waren, diefstal, een bergbewoner die zich thuis voelt in het Nederlands klimaat. Maar ook is er het verhaal van de zwarte tulp en zijn er beroemdheden die hun eigen tulp kregen. Doop er uw eigen tulp, zie hoe tulpen worden gekweekt en krijg van onze experts tips en adviezen over het gebruik van bloembollen in uw eigen tuin.

 

 

De Gouden Eeuw vormt naast het bloemenmozaïek een inspiratie voor de vele bloemenshows in het Oranje Nassau Paviljoen. Nieuw in 2016 zijn een Gouden Eeuw-inspiratietuin en een Delfts Blauw-tuin.

Keukenhof is in 2016 geopend van 24 maart tot en met 16 mei.

Comments are closed.