Wadlopen bij de wereldkampioenen theedrinken

Wadlooptochten in het Duitse Oost-Friesland zijn een unieke wandelbelevenis: je ontdekt dit UNESCO-werelderfgoed op blote voeten. En tijdens een echte Oost-Friese theeceremonie leer je meer over de tradities van deze regio.

Wadlopen

De enige wandeling die geen pad nodig heeft is een wandeling over het wad. Door de invloed van de getijden is een unieke biotoop ontstaan die ook erkend is als UNESCO-werelderfgoed. Tweemaal per dag komen ongeveer 4500 vierkante kilometer aan zeebodem bloot te liggen. De beste en veiligste manier om het wad te ontdekken is onder begeleiding van een ervaren gids. Vanaf het vasteland of vanaf een van de Oost-Friese eilanden: begeleide wadlooptochten zijn bijna overal in Oost-Friesland mogelijk en zijn leuk en leerzaam voor jong en oud.

Wad

De gids weet veel te vertellen over de unieke flora en fauna van het wad. Zo op het eerste gezicht lijkt het voor de onervaren wadloper één grote slib- en zandwoestijn zonder leven. Als je wat beter kijkt, ontdek je de dieren en planten in dit leefgebied, zoals ingegraven mosselen, wadpieren en -slakken, strandkrabben en scholeksters. In de geulen kunnen met een schepnet Noordzeegarnalen worden gevangen.

 

ZIE OOK: ‘Schenk het moment’ – bijzondere cadeautips uit Hannover

 

Theeceremonie

Na een wadlooptocht kun je genieten van een typisch Oost-Friese theeceremonie. Met een consumptie van 300 kopjes thee per persoon per jaar zijn de Oost-Friezen wereldkampioenen theedrinken. In Oost-Friesland wordt soms wel 6 keer per dag thee gedronken. De bereiding van de thee van de Oost-Friezen is speciaal, maar ook het nuttigen van de thee kent een geheel eigen ritueel: eerst doet men een groot stuk kandijsuiker in het kopje, dan wordt de thee erop geschonken, waarbij je de suiker hoort knetteren. Vervolgens wordt een beetje room in de thee gedaan, die eerst naar de bodem zinkt en dan in wolkjes weer aan de oppervlakte komt. Zo komen er 3 laagjes in het kopje, die niet worden omgeroerd: bij de eerste slok proef je de zachte room, bij de tweede de bitter smakende thee zelf en bij de laatste slok proef je het zoet van de suiker. In Oost-Friesland hoort een theelepel weliswaar bij het theeservies, maar deze wordt niet gebruikt voor het omroeren: de lepel wordt in het kopje geplaatst als men geen thee meer wenst.

 

 

Een bezoek aan het Oost-Friese Theemuseum in de plaats Norden is zeker de moeite waard: je komt alles over deze zwarte thee te weten en ook hier kun je aan een theeceremonie deelnemen.
www.teemuseum.de

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op www.vakantieland-nedersaksen.nl/ostfriesland
Nedersaksen is ook te vinden op de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht van 20 t/m 21 februari aan de stand van Duitsland in hal 3, stand C80.

 

 

Koop je kaarten voor de Fiets & Wandelbeurs met korting

De Fiets & Wandelbeurs is 20 en 21 februari 2016 in de Jaarbeurs in Utrecht. Ontdek het laatste nieuws op Fietsrondje.nl. Koop nu je entreekaartje met €4 korting en sla de wachtrijen voor de kassa over!
Koop kaartjes voor Fiets & Wandelbeurs 2016 met korting

Comments are closed.