Dwalen door Praag met Karel IV

Dit jaar is het 700 jaar geleden dat Karel IV, de Boheemse koning en Roomse Keizer, werd geboren (1316-1378). Hij is één van de belangrijkste figuren uit de Europese geschiedenis door zijn buitengewone persoonlijk en zijn invloed om Tsjechië, specifiek Praag, welvarend en groots te maken. Welke plaatsen zou Karel IV laten zien, als hij een gids in Praag zou zijn?
karelsbrug-praag

Het Huis bij de Stenen Klok: Karels geboorteplaats

De wandeling begint in het hart van het historische centrum van Praag, het Oude Stadsplein. Aan de oostelijke kant staat een prachtig gotisch huis met een teken op de hoek: Het Huis met de Stenen Klok. Het huis komt uit de 13e eeuw en de ouders van Karel IV, Jan van Luxemburg en Eliška Přemyslovna, verbleven hier omdat de Praagse Burcht na een brand onbewoonbaar was geworden. Waarschijnlijk werd hier de toekomstige heerser geboren op 14 mei 1316.
praagse-burcht-michal-vitasek

Karelsbrug: De oudste brug van Praag

De Karelsbrug, oorspronkelijk de Praagse of Stenen Brug genoemd, draagt nu de naam van zijn stichter, keizer Karel IV. Astrologen hebben zelfs voor hun monarch de beste tijd berekend voor de start van de bouw van de brug. Dat gebeurde op de negende dag van de zevende maand in het jaar 1357 om 05:31. Een unieke tijdsnotering die bestaat uit een reeks stijgende en dalende oneven getallen 1-3-5-7-9-7-5-3-1.

 

ZIE OOK: Wintersport; 5 skigebieden voor families met kinderen in Tsjechië

 

De brug wordt ondersteund door 16 pilaren, is 518 meter lang en bijna 10 meter breed. Het is gemaakt van blokken zandsteen en volgens de legende is er melk en wijn vermengd met de mortel. De brug is versierd met dertig beelden en is alleen toegankelijk voor voetgangers. U kunt meer te weten komen over de geschiedenis van de brug in het Museum van de Karelsbrug, gehuisvest op het Křižovnické-plein, gelegen bij de Brugtoren van de Oude Stad.

 

 

De Brugtoren van de Oude Stad: De galerie van de Luxemburgers

De toegangspoort tot de brug vanuit de Oude Stad, de mooiste gotische poort van Europa, werd nog vóór 1380 voltooid. De rijke sculpturale decoratie is een symbolische viering van het bewind van het geslacht der Luxemburgers. U vindt hier zowel beelden van de koningen Karel IV en zijn zoon Václav IV als beelden van de heiligen Adalbert en Sigismund, beschermheren van het Boheemse koninkrijk, en van Vitus, de patroonheilige van de kathedraal in Praag en van de brug.

 

 

Standbeeld van Karel IV op het Křižovnické-plein

Op slechts een steenworp afstand van de Brugtoren van de Oude Stad staat een monument van Karel IV, opgericht in 1848 ter gelegenheid van het vijfhonderdjarige bestaan van de Karelsuniversiteit. De keizer steunt met één hand op zijn zwaard en in de andere hand houdt hij het stichtingsdocument van de universiteit beet. Om hem heen staan de allegorieën van de toenmalige vier faculteiten en vier andere beroemde personen; vrienden van de keizer en zijn naaste medewerkers: Arnošt van Pardubice, Jan Očko van Vlašim, Matthias van Atrecht en Beneš Krabice von Weitmühl.

1348: Het jaar van de universiteit en de Nieuwe Stad

Het buitengewoon succesvolle en welvarende Karelsjaar 1348 is opgenomen in alle Tsjechische geschiedenisboeken. In maart begon Karel IV met de bouw van de Nieuwe Stad van Praag, waarvan het centrum het huidige Karelsplein werd. Later stichtte hij ook de burcht Karlštejn, 30 km ten zuidwesten van Praag, en het benedictijnerklooster Na Slovanech ook wel Emauzy genoemd. In april 1348 richtte hij de eerste universiteit in Centraal-Europa op, die nu de naam van haar oprichter draagt: Karelsuniversiteit. Het Carolinum, het oudste universiteitsgebouw, is het hart van dit uitgestrekte complex in de Oude Stad. In de grootste zaal vinden diploma-uitreikingen en feestelijke bijeenkomsten plaats. Soms zijn de ruimtes van het Carolinum opengesteld in het kader van tentoonstellingen en concerten. Een monument dat de glorieuze jaren van Karel IV symboliseert is de prachtige gotische erker die op de hoek van de Fruitmarkt en de IJzerstraat uitsteekt.

Praagse Burcht en St. Viruskathedraal


Dankzij Karel IV werd het complex van de Praagse Burcht en het Oude Koninklijke Paleis hersteld in zijn voormalige glorie. Samen met de bouwmeesters Matthias van Atrecht en Peter Parler maakte de koning een aanvang met de bouw van de St. Vituskathedraal, die de laatgotische periode in de architectuurgeschiedenis van Praag symboliseert. De koning liet tegelijkertijd een nieuw koninklijk graf bouwen en liet daar de stoffelijke overschotten van de Tsjechische koningen en belangrijke religieuze personen naartoe brengen. De kapel van St. Wenceslas wordt beschouwd als de ziel en het hart van de kathedraal. In de deur van het noordelijke portaal treft u een bronzen ring aan, waarnaar zeggen St. Wenceslaus zich kort voor zijn dood aan vastgreep. De deur in de zuidwestelijke hoek van de kapel voert naar de kroonkamer, waar de Boheemse kroonjuwelen worden bewaard.
vituskathedraal-martin-marak

Zijne Majesteit in de Rijschool van Wallenstein

In de Nationale Galerie in Praag wordt er een tentoonstelling gehouden ter ere van Karel IV. Hier staat Zijne Majesteit centraal als iemand die in staat was om beeldende kunst en architectuur te gebruiken om zichzelf te promoten. De expositie over deze buitengewone persoonlijkheid uit de Europese geschiedenis kunt u bezoeken van half mei tot eind september 2016 in de Rijschool van Wallenstein op de Kleine Zijde.

Er worden ook feestelijkheden verwacht in Karlovy Vary, het beroemde kuuroord, dat door Karel IV is gesticht. Bovendien worden er op diverse plekken in Tsjechië exposities gehouden, die meesterlijke replica’s tonen van de Boheemse kroonjuwelen.

Meer praktische en interessante informatie over Tsjechië vindt u op www.czechtourism.com Voor tips voor leuke evenementen en mooie plaatsen en prijsvragen like ons op Facebook Discover Czech Republic en voor actualiteiten volg ons op Twitter BezoekTsjechie.

Comments are closed.