Grootste iglo ter wereld in Zermatt

1400 sneeuwblokken van ruim 35 kilogram hebben Zwitserland op de lijst van Guinness World Records gezet: de grootste iglo ter wereld staat in het wintersportgebied Zermatt-Matterhorn. De binnenkant is ongeveer 10 meter hoog en heeft een doorsnede van bijna 13 meter. Hier bevinden zich bijzondere sneeuwkunstwerken en een tentoonstelling over 20 jaar iglobouw in Zwitserland. De iglo is tot april 2016 gratis te bezoeken.
iglo-dorp-zermatt

Wereldrecord

Voor opname in de lijst van Guinness World Records heeft jurylid Seyda Subasi-Gemici op zaterdag 30 januari 2016 het record officieel bevestigd: de hoogte is 9,92 meter en de doorsnede bedraagt 12,90 meter. Het oude wereldrecord was op 19 februari 2011 gevestigd in Canada, waar een iglo met een hoogte van 5,30 meter en een doorsnede van 9,20 meter was gebouwd.

 

 

De Zwitserse record-iglo bevindt zich op 2727 meter hoogte, naast het bestaande iglodorp in het Walliser skigebied Zermatt-Matterhorn. Bezoekers nemen de Gornergratbahn tot aan het station Rotenboden, vanwaar het nog zo’n 10 minuten lopen is naar de locatie. Het uitzicht op de Matterhorn is uniek: eenmaal buiten staat men oog in oog met de meest gefotografeerde berg van Zwitserland.

Stevig staaltje sneeuwkunst

Twee teams met in totaal 14 gekwalificeerde iglobouwers hebben het kunstwerk in 11 dagen opgezet. Ongeveer 1400 sneeuwblokken van ruim 35 kilo vormen de solide basis van de iglo. Aan de buitenkant zijn de blokken bedekt met een sneeuwlaag om de isolatie te bevorderen. De binnenkant is verfraaid met indrukwekkende sneeuw- en ijskunstwerken. Daarnaast biedt een tentoonstelling informatie over het ontstaan en de ontwikkeling van Zwitserse iglodorpen door de firma Iglu-Dorf. De grootste iglo ter wereld is gratis te bezoeken, maar kan ook worden afgehuurd voor een bedrijfsevenement of een privéfeest.

 

 

20 jaar ‘Iglo-Dorf’

“Met dit wereldrecord vieren we ons 20-jarig bestaan”, aldus Adrian Günter, oprichter van Iglu-Dorf. “Onze iglodorpen zijn geliefd bij mensen die een heel bijzonder winteravontuur willen beleven. Overnachten in een iglo is spannend: je slaapt letterlijk in de sneeuw zonder daarbij te bevriezen. Daarnaast kun je als eerste sporen door de verse sneeuw trekken, een droom voor veel wintersporters. Voor geliefden hebben we zelfs romantische iglo’s, compleet met privé-jacuzzi.”

Over Iglu-Dorf

Adrian Günter bouwde twintig jaar geleden zijn eerste iglo. Aanleiding hiervoor was zijn passie voor het snowboarden en zijn drang om ‘s ochtends vroeg als eerste sporen door de verse sneeuw te trekken. Al snel volgden vrienden zijn voorbeeld en bouwden ze samen meerdere iglo’s in het skigebied Scuol Motta Naluns.

 

ZIE OOK: Op reis naar Scuol, het wintersportgebied in Zwitserland

 

Het iglodorp wekte de interesse van andere wintergasten en zo besloot Günter om overnachtingen in een iglo aan te bieden als een onvergetelijke natuurbelevenis. In het winterseizoen 1996-1997 stichtte de jonge firma Iglu-Dorf zijn eerste iglodorp in Scuol. Het bestond uit 3 kleine iglo’s die samen plaats boden aan 15 personen. Het concept sloeg aan en het Zwitserse bedrijf opende de daaropvolgende winterseizoenen iglodorpen in meer bestemmingen. Inmiddels telt Iglu-Dorf elke winter 5 iglodorpen in Zwitserland: in Zermatt, Gstaad, Davos-Klosters, Engelberg en op de Stockhorn.

Comments are closed.