Machu Picchu viert 35e verjaardag als historisch heiligdom

Het Peruaanse wereldwonder Machu Picchu viert deze maand haar 35-jarig bestaan als historisch heiligdom. Het hele jaar door zijn er activiteiten in het teken van het behalen van deze mijlpaal, die variëren van lezingen en exposities tot sportieve activiteiten. Ook in de maand april, wanneer er onderhoud wordt gepleegd aan het complex, blijven de ruïnes gewoon bereikbaar voor bezoekers.

Machu Picchu

Machu Picchu

In maart wordt het masterplan voor het heiligdom gepresenteerd. Het masterplan is gericht op het verbeteren van het management van de bezoekersstromen en de veiligheid van de toeristen tussen 2016 en 2019. In juli van dit jaar volgt een grootschalige foto-expositie getiteld “35 jaar historisch heiligdom van Machu Picchu” waarbij het boek “Natural Machu Picchu” wordt gepresenteerd. In oktober staat een symposium gepland over onderzoeken die zijn verricht naar de diversiteit in natuur en cultuur van het gebied.

 

ZIE OOK: Nieuwe boetiek hotel groep op bijzondere locaties Peru

 

Bescherming biodiversiteit

De bescherming van de biodiversiteit was destijds de directe aanleiding voor het uitroepen tot historisch heiligdom. Ook de meer dan 190 archeologische monumenten die huizen in het complex van Machu Picchu, zoals Llaqta en de Citadel kregen een beschermde status. Ze konden worden ingezet voor wetenschappelijk onderzoek, de ontwikkeling van duurzaam toerisme en het bevorderen van regionale sociaal-economische ontwikkeling.

Dit beschermde gebied bevat duizenden soorten flora en fauna, waarvan de 423 soorten orchideeën het meest in het oog springen. Het heeft 12 verschillende ecologische systemen, waarmee het qua biodiversiteit meteen de meest gevarieerde regio van Peru is.

 

 

Machu Picchu blijft toegankelijk tijdens onderhoud april 2016

Elk jaar in april krijgt het complex Machu Picchu een onderhoudsbeurt. De ruïnes blijven dan gewoon bereikbaar voor bezoekers. Wel zullen populaire wandelroutes zoals die naar Huayna Picchu pal naast de Citadel gesloten zijn. Het Peruaans Verkeersbureau beschikt over exacte informatie met betrekking tot deze routes.

 

 

Machu Picchu ontving van de Peruaanse regering de juridische status van beschermd natuurgebied in januari 1981. Het wereldwonder kreeg het kenmerk 001-81-AA, historisch heiligdom in Machu Picchu, in de Urubamba provincie, regio Cusco.

Comments are closed.