Top 6 romantische trips buiten Praag

Het aanbod van vluchten naar Praag wordt dit jaar uitgebreid. Transavia gaat per februari dagelijks (behalve op zaterdag) vliegen vanaf Eindhoven naar de hoofdstad van Tsjechië en terug. Luxemburg krijgt dit jaar een directe verbinding naar Praag vanaf Luxembourg airport. De vliegmaatschapij Luxair zal vier keer per week de Tsjechische hoofdstad aandoen. Ben je al in Praag geweest en ben je op zoek naar iets anders? Geen zorgen, ook rondom de hoofdstad zijn er vele mooie plekjes. Wij hebben een top 6 gemaakt van de meest romantische uitstapjes buiten Praag op niet meer dan een uurtje rijden.

Karlstejn. Foto: Ladislav Renner, CzechTourism.

Karlstejn. Foto: Ladislav Renner, CzechTourism.

1.Nelahozeves

Het Nelahozeves kasteel ligt slechts 35 km ten noorden van Praag boven de Vltava rivier. Deze oorspronkelijke burcht is later verbouwd tot een imponerend Renaissance kasteel. In dit kasteel is een belangrijk deel van de collectie van de familie Lobkowicz opgeslagen. Een bezoek aan dit kasteel geeft weer hoe deze invloedrijke familie leefde in één van de meeste prominente kastelen van het land. Een leuke activiteit om te doen en zowel de omgeving te zien en iets te leren over de geschiedenis van de Lobkowicz familie en hun wijngaard is een winetasting.

 

ZIE OOK: 5 redenen waarom Tsjechië een geliefde wintersportbestemming is

 

2. Boheems Paradijs (Cesky raj)

Dit indrukwekkende natuurpark ligt ongeveer 90 km ten noordoosten van de hoofdstad. Cesky raj ofwel ‘Boheems Paradijs’ is een heerlijke plek om de prachtige zandsteenvormen te bewonderen, die ver boven het landschap uitsteken. Grillige rotsformaties en romantische bossen wisselen elkaar af en verschillende wandelpaden lopen door dit rotsgebied tussen Jicin en Zelezny. Deze toeristische stadjes hebben een gezellig historisch centrum met winkeltjes, lekkere restaurantjes en een paar interessante bezienswaardigheden.

 

 

3. Karlstejn

Burcht Karlstejn ligt vlakbij Praag, 20 kilometer west, en is makkelijk te bereiken per trein. Deze burcht, die behoort tot de meest bezochte burchten en kastelen van Tsjechië, bevindt zich in de vallei van de rivier Berounka. Karel IV liet deze imposante burcht bouwen voor de koninklijke schatten, waaronder kroonjuwelen. De burcht is gelegen op een heuvel in een bosrijke omgeving waar je o.a. een wandeling kunt maken naar een uitzichtpunt op een rotsklif, die uitkijkt over het gehucht Sv. Jan pod Skalou.

4. Konopiste

Ten zuidoosten van Praag, 50 kilometer, ligt het schitterende kasteel Konopiste dat de laatste residentie was van Frans Ferdinand d’Este, de troonopvolger van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Frans Ferdinand was een fanatieke verzamelaar van alles waarop Sint-Joris stond afgebeeld. Daarnaast was het kasteel voorzien van alle toemalige comfort – toiletten met spoeling, een lift en een centrale verwarming. Een bezoek aan dit kasteel kan je perfect combineren met een verblijf bij Golf Resort Konopiste. Deze fantastische accommodatie biedt een comfortabel verblijf met wellness en golfmogelijkheden.

 

 

Kutna Hora

De Unesco stad Kutna Hora ligt op slechts een uurtje rijden van de hoofdstad Praag en is een interessante plaats om te bezoeken met een rijk verleden. Kutna Hora ofwel ‘de zilverstad’, een naam die ze te danken heeft aan de zilvervoorraden die in de grond te vinden waren. De nederzetting groeide door de zilvermijnen uit tot een welvarend stadje en dit is terug te zien in de kostbare bouwwerken. Het is zeker de moeite waard om het lange brede wandelpad Barborska te volgen dat je langs het Jezuïetencollege voert. De diverse historische huizen en een rondleiding door de voormalige zilvermijnen vertellen het verhaal van de tweede belangrijkste stad van de Bohemen. Het belangrijkste gebouw is de prachtige kathedraal van St. Barbara. Een ander, misschien nog wel indrukwekkender, gebouw is het Ossuarium. Het ossuarium bevat de skeletten van minstens 40.000 personen die de ornamenten van de kapel vormen.

Zbiroh

Chateau Zbiroh ligt in het pittoreske landschap van het natuurgebied Krivoklatsko slechts 20 minutes van Praag. Dit neo-renaissance kasteel werd voor het eerst genoemd in de 12de eeuw. Extra bijzonder is dat je kan overnachten in één van de kamers waar grote historische figuren zoals keizer Rudolph II en Charles IV verbleven. Een overnachting in dit waanzinnige kasteel neemt je terug in de tijd van aristocraten, koningen en prinsen. Er is de mogelijkheid tot vissen, mini-golf, paardrijden en je kan je natuurlijk ook laten verwennen bij de wellness. In de buurt van Zbiroh liggen nog meer historische kastelen zoals Krivoklat, Tocnik en Zebrak. Een ander interessant uitstapje zijn de grotten van Koneprusy.

Comments are closed.