Jubilea en bijzondere nieuwtjes Denemarken 2016

Vakantie vieren in Denemarken wordt steeds populairder. In 2015 zijn ruim een miljoen overnachtingen geboekt. Voor gezinnen is een reis door het kindvriendelijke Denemarken met de vele rustige stranden, Vikingattracties en LEGOLAND® een gegarandeerd succes. Voor wie zonder kinderen op vakantie gaat, biedt Denemarken belevenissen op het gebied van kunst, cultuur en gastronomie. Hier een aantal redenen om voor Denemarken als reisbestemming te kiezen in 2016.

Aros Aarhus kunstmuseum

Aros Aarhus kunstmuseum

Deense Margrietroute viert zilveren jubileum

De populaire Deense Margrietroute, genoemd naar de lievelingsbloem van koningin Margrethe II, bestaat in 2016 vijfentwintig jaar. Het is dé toeristische route, die door de meest pittoreske en schilderachtige landschappen van Denemarken voert. Langs de route zijn meer dan duizend bezienswaardigheden en attracties te bezoeken, waaronder honderden koninklijke parken en tuinen rondom kastelen en landgoederen.
In totaal is de route ruim 3.700 kilometer lang en kan in beide richtingen worden gevolgd. De route is geschikt voor automobilisten, motorrijders en fietsers en is herkenbaar aan de bruine bordjes met de margrietbloem erop. Voor auto’s met een caravan is de route minder geschikt, omdat er nogal wat smalle weggetjes en bruggetjes in het traject zitten. De route (in het Deens Margueriteruten) is op 24 april 1991 officieel door de vorstin ingewijd. In 2008 besloot Friluftsrådet (Raad voor Openluchtrecreatie) de route bij te werken en te koppelen aan faciliteiten in de vrije natuur, zoals fiets- en wandelpaden. Friluftsrådet werd coördinator van het project ‘De Margrietroute in de 21ste eeuw’. In de projectgroep zijn ook VisitDenmark (overkoepelende toeristische organisatie), Vejdirektoratet (vergelijkbaar met Rijkswaterstaat in Nederland), Naturstyrelsen (een soort Natuurmonumenten, dat onderdeel is van het Deense ministerie van Milieu en Voedingswaren) en verscheidene gemeenten vertegenwoordigd. Er volgde een herintroductie in 2010, nadat de route in 21 gemeenten was veranderd.
Een gedetailleerde kaart van de Margrietroute is online beschikbaar en kan als GPS worden gedownload. Er is ook een ZIP bestand te downloaden voor TomTom en andere navigatiesystemen. Hiermee is het traject te volgen zonder op de bordjes te hoeven letten. Ter gelegenheid van het zilveren jubileum wordt een boekje over de Margrietroute begin 2016 herdrukt.

 

ZIE OOK: Denemarken meest ‘fietsvriendelijke’ land van Europa

 

Helsingør herdenkt Shakespeare’s 400ste sterfdag

In 2016 viert de Deense stad Helsingør ten noorden van Kopenhagen zowel de 400ste sterfdag van Shakespeare als het 200ste jubileum van het Shakespeare Festival dat wordt gehouden in kasteel Kronborg aan de Sont. Tijdens dit drie weken durende festival zal aan de hand van bijzondere programma’s de dood van toneelschrijver William Shakespeare worden herdacht. Het Shakespeare Festival zal op 1 augustus 2016 van start gaan met toneel, film en muziek op het programma. De organisatie is in handen van HamletScenen.
Het kasteel aan de Sont staat bekend als de plek die Shakespeare uitkoos als plaats van handeling voor zijn beroemde werk Hamlet. Kronborg ligt op een uur reizen van Kopenhagen in het noorden van het eiland Seeland. Sinds 1816 wordt hier jaarlijks in de eerste week van augustus door internationale artiesten een serie door Shakespeare geschreven toneelstukken opgevoerd. Ter gelegenheid van de 400ste sterfdag van de grote Britse toneelschrijver wordt het festival in 2016 voor de eerste keer in de geschiedenis verlengd tot een periode van drie weken. Een van de hoogtepunten zal ditmaal de opvoering van Hamlet zijn (uitgevoerd in het Engels). Mogelijk zal het stuk daarna ook in andere delen van de wereld te zien zijn.

 

 

Toen Shakespeare zijn ‘Tragische Geschiedenis van Hamlet, de Prins van Denemarken’, rond 1600 schreef, werd beweerd dat hij was geïnspireerd door een verhaal dat voor het eerst was opgetekend door de Deense middeleeuwse geschiedschrijver Saxo Grammaticus in zijn meer dan 800 jaar geleden gepubliceerde ‘Geschiedenis van Denemarken‘. Of Shakespeare werkelijk ooit Helsingør heeft bezocht is niet bekend. Maar vast staat dat verscheidene Engelse en Schotse acteurs uit zijn kring als gastspelers in kasteel Kronborg en de stad Helsingør hebben opgetreden. Via deze acteurs zouden verhalen over het kasteel Shakespeare hebben kunnen bereikt en hem hebben geïnspireerd.
Toen soldaten van het garnizoen van kasteel Kronborg in 1816 de 200ste sterfdag van Shakespeare herdachten leidde dit tot de traditie om de Britse toneelschrijver jaarlijks ter plaatse te herdenken door middel van zijn toneelstukken. In 1937 begonnen in Helsingør voorstellingen door het Britse National Open Air Theatre onder leiding van de sterren Sir Laurence Olivier en Vivien Leigh. Sindsdien volgden tal van prominente acteurs als Sir John Gielgud en Richard Burton. In 2016 zal het beroemde stuk voor de eerste keer in de geschiedenis worden uitgevoerd door een internationale productie in eigen beheer, waarvan de bijzonderheden later bekend zullen worden gemaakt.

 

 

LEGOLAND® breidt uit met nieuwe NINJAGO attractie

Het familiepark LEGOLAND in Billund in Jutland heeft voor 2016 nieuwe en grote uitdagingen in petto voor de bezoekers. Het heeft in totaal een recordbedrag van 85 miljoen DKK (ruim 10 miljoen euro) voor het nieuwe seizoen geïnvesteerd, waarvan het meest in NINJAGO, dat in feite gezien kan worden als een groot interactief trainingscentrum voor groot en klein.
Op dit terrein van ruim 5.000 m2 is de grootste trekpleister NINJAGO – The Ride, een in Canada vervaardigde attractie die een wereldprimeur wordt genoemd. In een rijdend treintje ontmoeten de bezoekers bekende helden van het al eerder geïntroduceerde NINJAGO 4D universum en samen met hen moeten ze proberen de elementen vuur, bliksem, aarde en ijs in hun greep te krijgen om de NINJAGO-schurken te bestrijden. Een geheel nieuwe technologie, speciaal ontwikkeld voor LEGOLAND, maakt het bezoekers mogelijk met handbewegingen bijzondere krachten te ontwikkelen. Daarbij wordt bijzonder veel gevraagd van alle zintuigen. Het komt vooral aan op precisie, reactiesnelheid en teamwork. De bezoekers worden tijdens hun 3,5 minuut lange rit blootgesteld aan warmte, kou, wind en water. Kinderen kleiner dan 1 meter 10 moeten worden begeleid door een volwassene.
In Hotel LEGOLAND in Billund kunnen kamers die zijn ingericht met NINJAGO als thema worden gehuurd. Elke kamer biedt plaats aan twee volwassenen en twee kinderen. LEGOLAND in Billund gaat in het nieuwe seizoen open op 19 maart 2016. Hotel LEGOLAND maakt onderdeel uit van het LEGOLAND Billund Resort. Het resort ligt in het zuiden van Denemarken, op een dagje rijden van Utrecht, en bestaat verder uit: familiepark LEGOLAND Billund, LEGOLAND Holiday Village, Vakantiepark Lalandia Billund, het nabijgelegen GIVSKUD ZOO/ZOOTOPIA, de steden Vejle en Kolding aan de zuidoostkust van Jutland, de gemeenten Billund en Vejen. Sinds 2015 maken ook de gemeenten Varde, Esbjerg en Middelfart officieel onderdeel uit van het LEGOLAND Billund Resort.
Tot de toeristische toppers van de drie nieuwe gemeenten in het resort behoren attracties als Ribe’s historische binnenstad, het Waddengebied dat kortgeleden op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO is gekomen, het Visserij- en Zeevaartmuseum in Esbjerg en het gloednieuwe project Brugwandelen (Bridgewalking) in Middelfart.

Comments are closed.