Nederlanders weer vaker op vakantie in 2016

Na enkele jaren van lichte daling en vorig jaar een stabilisatie van het aantal vakanties, verwacht NBTC-NIPO Research dat Nederlanders in 2016 weer vaker op vakantie gaan. Zowel het aantal binnen- als buitenlandse vakanties zal stijgen. De bestedingen aan vakanties nemen ook toe. Dit baseert NBTC-NIPO Research op onder andere grootschalig onderzoek naar de vakantie-intentie van Nederlanders. Tijdens de vakdag van de Vakantiebeurs op 12 januari worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.

Nederlanders gaan weer vaker op vakantie

Nederlanders gaan weer vaker op vakantie

Zowel groei voor binnen- als buitenlandse vakanties

NBTC-NIPO verwacht dat het totaal aantal vakanties met zo’n 2% stijgt; Nederlanders ondernemen zowel meer binnen- als buitenlandse vakanties. Voor buitenlandse vakanties wordt een groei van zo’n 3% verwacht. Het aantal buitenlandse vakanties groeit daarmee naar 18,6 miljoen. Voor vakanties in eigen land wordt een meer bescheiden groei van circa 1% verwacht, wat resulteert in 17,2 miljoen binnenlandse vakanties. De totale bestedingen aan vakanties stijgen naar verwachting met zo’n 3% en komen uit op zo’n 16,5 miljard euro.

 

ZIE OOK: Huurauto-studie naar de reisgewoontes van Nederlanders

 

Positieve economische verwachtingen stimuleren reislust

De belangrijkste verklaring voor het positieve vakantiesentiment vormt de aantrekkende economie. De combinatie van groeiend consumentenvertrouwen en stijgende koopkracht stimuleert de reislust. Geopolitieke spanningen en (angst voor) terreuraanslagen zouden het positieve gevoel nog wat kunnen temperen.

 

 

NBTC-NIPO:

Maar de ervaring leert dat de effecten daarvan veelal tijdelijk en lokaal zijn. De consument wil graag op vakantie en kiest voor bestemmingen die als veilig worden ervaren.

Comments are closed.