Huurauto-studie naar de reisgewoontes van Nederlanders

Zomertijd is reistijd. Maar waar gaan de Nederlanders het liefst naartoe? Op welke locaties is het bijzonder belangrijk voor de Nederlanders om flexibel en mobiel met een huurauto onderweg te zijn? Dit onderwerp heeft het bedrijf HAPPYCAR onderzocht. Dit bedrijf is een van de snelst groeiende autoverhuur-vergelijkingportalen, die nu een studie van de boekingen heeft gemaakt, om zo het gedrag van onze reislustige natie beter te begrijpen.
happycar-banner

Voor dit onderzoek (download de PDF) zijn autoverhuur boekingen van klanten van het hele afgelopen jaar verzameld uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Naast de demografische gegevens zoals leeftijd, geslacht en woonplaats, werden ook de locatie van de huur, de duur en de verzekering geanalyseerd.

Faro is de populairste bestemming van de Nederlander

Welke bestemmingen zijn bijzonder in de mode? Portugal is en blijft de favoriet van de Nederlanders. In de zomer is het land voor veel Nederlandse toeristen een must – vooral is de havenstad Faro geliefd. Maar ook auto tochten door Catania en Palma de Mallorca zijn erg populair. Vergeleken met onze Europese buren, kan worden gezegd dat de Duisters een soortgelijk reisgedrag vertonen, terwijl de Franse toerist liever andere locaties bezoekt.

Reisgedrag – Flexibiliteit en zekerheid zijn van groot belang

De Nederlandse toerist is niet graag tijdens zijn verblijf aan een plaats gebonden. Flexibiliteit en onafhankelijkheid zijn bijzonder belangrijk. Een huurauto positief beïnvloedt de reis en avontuurlust, en maakt het mogelijk verschillende plaatsen en bezienswaardigheden op eigen houtje te verkennen.

 

 

Ook over dit gedrag kon HAPPYCAR een aantal interessante observaties bemerken. Meer dan 75% van de huurauto boekingen werden door mannen gemaakt – alle vooroordelen komen hier dan ook tot hun recht. Dit gedrag toont zich in heel Europa, want ook in Spanje, Italië en Frankrijk wordt voor het grootste deel door mannen geboekt.

Vaak ouderen

Met een blik op de leeftijd van de huurder, gebruiken vaak ouderen met een gemiddelde leeftijd van meer dan 50 jaar, de mogelijkheid van een huurauto. Vooral in Faro maken veel oudere toeristen van een huurauto gebruik. In tegenstelling tot in Rhodos, want hier kan de gemiddelde leeftijd verraden dat hier meer jongeren huurders reizen. Deze huurders rijden ook vaak risicovoller, omdat ze vaker afzien van een verzekering bij een boeking dan 50- plussers. Hiertoe kan echter worden vastgesteld, dat de Nederlanders in het algemeen vaker een verzekering boeken ten opzichte van onze Europese buren.

Bijna 52% van alle boekingen worden zonder een eigen risico geboekt, dus zonder enig financieel risico in geval van schade en diefstal. Ter vergelijking, in Frankrijk is dit met 24% nauwelijks de helft van het Nederlandse aandeel. Dit boekingsgedrag kan vooral worden waargenomen bij de Nederlanders wanneer ze in het buitenland reizen. Het aantal huurauto boekingen met een eigen risico is namelijk in het eigen land een stuk hoger, en stelt dat de Nederlanders zich veiliger voelen met een huurauto in eigen land dan in het buitenland.

Een huurauto is dus nog steeds een populaire mobiliteits keuze voor toeristen, wiens voorkeuren en gedrag variëren afhankelijke van hun leeftijd en afkomst. Download het onderzoek als PDF

Comments are closed.