Unieke samenwerking tussen student en stad in Leiden

De Plaatselijke Kamer van Verenigingen en de Gemeente Leiden slaan de handen ineen voor een in Nederland uniek partnerschap tussen studentenverenigingen en de stad. In het plan Student en Stad worden in Leiden samenwerkingen aangegaan op het gebied van cultuur & kennis.

De samenwerking tussen student en stad in Leiden

De samenwerking tussen student en stad in Leiden

Het partnerschap komt voort uit constructieve overleggen tussen de Gemeente Leiden, Leiden Marketing, de Plaatselijke Kamer van Verenigingen en de vijf grote Leidse studentenverenigingen, te weten L.S.V. Minerva, L.V.V.S Augustinus, SSR-Leiden, V.S.L. Catena en A.L.S.V. Quintus.

 

ZIE OOK: Vernieuwde website Leiden.nl gelanceerd

 

Innovatie en samenwerking

Het plan bestaat eruit dat er jaarlijks gezamenlijk twee evenementen opgezet worden door de studentenverenigingen voor de Leidse gemeenschap. Daarnaast komt er een denktank, waarin studenten gaan meedenken over projecten en beleidsvraagstukken van de gemeente Leiden en Leiden Marketing. Tegelijkertijd wordt er een Leidse cultuurkaart geïntroduceerd waarmee studenten culturele instellingen kunnen bezoeken.

 

 

“Het gaat om hele concrete acties”, zo geeft wethouder studentenzaken Robert Strijk aan, “zoals het organiseren van een Open Huizen Dag van verenigingen voor alle Leidenaren. Studenten zijn al eeuwen onderdeel van onze stad. Ze zitten als het ware in het DNA van Leiden. Met jaarlijks 7.000 nieuwe studenten en ruim 30.000 in totaal houden ze de stad dynamisch en jong. Deze samenwerking zorgt ervoor dat er een betere verbinding tot stand komt tussen de studenten en de stad”, aldus Strijk.

 

 

Ook directeur van Leiden Marketing Martijn Bulthuis is blij met de samenwerking. “Leiden, Stad van Ontdekkingen, is een prachtstad om in te studeren. Met een historische binnenstad, de hoogste museumdichtheid van Nederland (13 musea), de oudste Universiteit van Nederland, maar liefst 16 Nobelprijs winnaars en een succesvol Leiden Bio Science Park positioneert Leiden zich als internationale cultuur – en kennisstad. Dat is met een reden. We zijn een stad van talenten en die willen we graag voor onze regio inzetten en behouden. Samen met de studentenverenigingen gaan we een stap verder in onze stadspromotie.”

Alderik Oosthoek, voorzitter Plaatselijke Kamer van Verenigingen, ziet de samenwerking als verrijking van de stad en het studentenleven. “We kunnen nu echt laten zien dat student en stad elkaar juist versterken. Door grote maatschappelijke evenementen op te zetten voor Leiden laten studentenverenigingen zien wat zij concreet aan onze stad toevoegen.”

Het partnerschap is op 10 december in het bijzijn van bijna 200 stadspartners tijdens de XXL editie van het Leidsche Plein (een netwerkbijeenkomst van Leiden Marketing) ondertekend door alle betrokken partijen.

Comments are closed.