Bijna twee derde families verwacht ruzie tijdens Kerst

Fijne feestdagen? Hoewel de kerstdagen en kerstvakantie geassocieerd worden met een beeld van gezellig samenzijn en saamhorigheid blijkt dat de sfeer tijdens de feestdagen niet altijd pais en vree is.

Familiediner met kerst

Familiediner met kerst

Uit een internationale enquête van online vakantiehuizenverhuurder HomeAway blijkt 61 procent van de ondervraagden enige onenigheid en gekibbel te verwachten met de familie en vrienden. Ongeveer een derde (34%) geeft aan dat één dag of korter lang genoeg is om met de familie bij elkaar te zijn. Ondanks deze mogelijke fricties geeft toch 4 op de 5 ondervraagden aan dat ze Kerst bij familie gaan doorbrengen en 51 procent daarvan kijkt er ook daadwerkelijk naar uit. In Nederland geeft 65% aan het zeer belangrijk te vinden om bij familie te zijn. ‘De resultaten tonen aan dat er zeker een behoefte bestaat om gezellig Kerst met de familie door te brengen maar tegelijkertijd brengt het wel degelijk enige spanning met zich mee,’ aldus HomeAway CEO Brian Sharples. De gemiddelde familiegrootte tijdens Kerst is zeven personen. Ruim 4000 inwoners uit Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje en Amerika vulden de enquête in.

Naast het gekissebis blijkt ook de hele familie in een huis onderbrengen een opgave. De gemiddelde familiegrootte tijdens kerst is zeven personen. Eén op de vijf geeft aan dat de beschikbare ruimte thuis een obstakel is om familie en vrienden uit te nodigen en 40 procent geeft aan wel eens op de bank of op de vloer overnacht te hebben. 28% van de Nederlandse respondenten geeft aan het liefst voor de ouders een ander overnachtingsadres te regelen. Een ander adres voor schoonmoeder zoeken wil maar 7%. En de Nederlandse directe mentaliteit mag blijken uit de feedback dat 38% stelt dat een dag met de familie wel genoeg is. Indien wij deze periode op reis zijn missen wij de kerstboom, het kerstdiner, de kerstversiering en kerstliedjes het meest.

 

ZIE OOK: Een magische kerst in betoverend New York

 

Als redenen die genoemd werden om kerst samen te vieren staat ‘quality time’ boven aan, gevolgd door familiebanden aanhalen, plezier met spelletjes, van het avondeten genieten, ontspannen en goede gesprekken voeren.

 

 

‘Daarom geven miljoenen families over de hele wereld tijdens de december maand voorkeur aan een vakantiehuis boven een hotel wanneer ze er even op uit gaan,’ aldus Sharples. Voor diegenen die een accommodatie huren tijden de feestdagen is de beschikbaarheid van een keuken (62%) belangrijker dan de aanwezigheid van wifi (51%). Voor 18% is een factor van betekenis dat ze het huisdier mee kunnen nemen. 29% van de respondenten die de feestdagen niet thuis of in een huis van een familielid vieren, verblijft in een vakantiewoning. In aanloop naar de kerstvakantie ziet HomeAway wereldwijd een toename van 26 procent in zoekopdrachten naar vakantiehuizen.

 

 

88% van alle respondenten geeft aan wel op een vakantie te willen gaan in deze periode maar een derde doet dat niet vanwege kosten en reistijd. Een skivakantie, strandvakantie en stedentrip scoren het hoogst. Bij Nederlanders liggen deze voorkeurpercentages op respectievelijk 15%, 16% en 13%. Opvallend is dat 29% van de Nederlandse respondenten – de hoogste score van alle onderzochte landen – aangeeft nooit tijdens Kerst op vakantie te willen gaan.

Comments are closed.