Winnaars pers- en blogprijs Proef Spanje 2015

Met een schitterend uitzicht vanaf de 40ste verdieping van de Haagse Toren zijn gisteravond de Persprijs en de Blogprijs PROEF SPANJE 2015 uitgereikt. In totaal tien journalisten en elf bloggers waren genomineerd. Veel van hen waren gisteravond, samen met partner, aanwezig tijdens het diner ter gelegenheid van de uitreiking, als ook enkele (hoofd)redacteuren.

De winnaars van Proef Spanje 2015

De winnaars van Proef Spanje 2015

Eigen thema

Dit jaar hadden beide prijzen een eigen thema. De Persprijs, die voor de 6e keer werd uitgereikt, had als thema reizen met het gezin, hierbij niet alleen denkend aan attractieparken, maar ook aan cultuur en natuur want ook dit kun je heel goed samen met kinderen doen. Zoals een stadsbezoek, een natuurwandeling of walvissen en dolfijnen kijken rondom de Canarische Eilanden.

De Blogprijs werd voor de vijfde keer uitgereikt en had als thema Spanje in het algemeen. Dit jaar dus geen geografische of andere beperking, maar alle persoonlijke ervaringen in Spanje: een stedentrip, een rondreis of een actieve natuurreis; aan de oostkust, het zonnige zuiden of het binnenland.

Het artikel of de blog moest gepubliceerd zijn tussen 1 september 2014 en 31 augustus 2015. Aan de jury de taak om de verschillende artikelen en blogs te lezen en te beoordelen op o.a. originaliteit en kwaliteit van redactie en inhoud.

De Ambassadeur van Spanje, de heer Fernando Arias González, sprak de aanwezigen toe en in zijn welkomstwoord refereerde hij aan het belang dat het toerisme heeft voor Spanje, maar ook dat de goede publicaties in Nederlandse media en online de Nederlanders inspireren om Spanje te bezoeken.

In een tweetal filmpjes passeerden alle finalisten en hun artikelen en blogs de revue. De winnaar van de Persprijs PROEF SPANJE 2015 werd bekend gemaakt door de Ambassadeur van Spanje. Hij reikte de prijs uit aan Jan Dirk Onrust voor zijn artikel “Weersverwachting Fuerteventura: 21°C (in december!)”, gepubliceerd in Kampioen. Jan Dirk Onrust kon helaas niet aanwezig zijn, maar de prijs werd namens hem in ontvangst genomen door zijn partner Inge Mink (tevens redacteur toerisme ANWB Kampioen). Het oordeel van de jury: Jan Dirk Onrust begint het artikel met een pakkende en beeldende opening en dat die lijn wordt doorgezet in het hele artikel. Jan Dirk Onrust schrijft goed; het artikel nodigt zeker uit om verder te lezen, maar ook om naar Fuerteventura te gaan.

Vervolgens maakte de directeur van het Spaans Verkeersbureau, Ana Román, de winnaar van de Blogprijs PROEF SPANJE 2015 bekend. Deze ging naar Harri Theirlynck voor zijn blog “Spanje op ijzeren wielen”. Volgens de jury: goed thema, goed geschreven, bijzonder informatief, leuke tip van de ene naar de andere stad per trein. Deze woorden pakken kort samen waarom Harri Theirlynck de Blogprijs 2015 heeft gewonnen.

Beide winnaars ontvingen een award en een reis voor twee personen (2 nachten) naar Vitoria- Gasteiz en Rioja Alavesa, met naast de overnachtingen ook een huurauto en een bezoek o.l.v. een gids aan Vitoria-Gasteiz en aan Rioja Alavesa. Deze reis naar Baskenland wordt aangeboden door BasqueTour.

 

 

Als tweede bij de Persprijs eindigde Hans Avontuur met het artikel “Un, dos, trés!”, gepubliceerd in Reiz& Magazine. De derde plaats was voor Madelon Dik met “Zoveel te doen in het actieve noorden”, gepubliceerd in Hike & Trekking Family Edition. Wat betreft Blogprijs eindigde Mireille Velthuis dit jaar op de tweede plaats met haar blog “Ibiza revisited” en Anneke de Bundel op de derde plaats met “Toen wij uit Rotterdam vertrokken…”.

Comments are closed.