Zuiderzeemuseum zoekt bewoners watersnoodstraat

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is op zoek naar rolspelers voor een spraakmakende nieuwe presentatie: de watersnoodstraat. Zij gaan het publiek de levende geschiedenis van de watersnoodramp van 100 jaar geleden vertellen. In 2016 staat het Zuiderzeemuseum uitgebreid stil bij deze gebeurtenis. Een straat in het buitenmuseum lijkt door een dijkdoorbraak getroffen te zijn. Bezoekers kunnen het rampgebied met zijn ravage en stank betreden. Ze lopen over de steigers en langs de getroffen huizen. Twee personages, een boer en een vissersvrouw, vertellen het verhaal van de overstroming van 1916. Hiervoor zoekt het museum rolspelers voor het aankomende buitenseizoen. Wil jij een van de bewoners van de watersnoodstraat worden?

Bewoners van de waternoodstraat in het Zuiderzeemuseum

Bewoners van de waternoodstraat in het Zuiderzeemuseum

De boer

Lammert de Jong is boer en de held die tijdens de overstromingsnacht de dijk heeft geprobeerd te houden. Lammert is lid van het watersnoodcomité, waardoor hij in het getroffen gebied achterblijft om verschillende zaken te regelen. Gelukkig heeft hij zijn eigen koeien op voorhand op het droge gekregen en verkocht, zodat hij dit geld kan gebruiken om de herstelwerkzaamheden voor zijn huis te betalen.

 

ZIE OOK: Tattoo weekend in het Zuiderzeemuseum

 

De huisvrouw

Lijsbeth Visser–de Graaf is vrouw van een visser en een echte aanpakker. Ze maakt van iedere situatie het beste. Als bewoner van een Zuiderzeeplaats is ze gewend om af en toe wateroverlast te hebben, maar dat het zo erg zou worden, had ze nooit gedacht. Na met haar gezin maanden in Amsterdam te zijn opgevangen, is ze nu weer thuis. Er wacht een hele schoonmaakklus, vooral nu haar man en oudste zoon in het leger zitten.Meer informatie over huisvrouw Lijsbeth Visser-de Graaf en haar verhaal vind je hier.

 

 

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd in een van deze rollen en wil je meespelen in de watersnoodstraat? Dan ontvangt het Zuiderzeemuseum graag je reactie per e-mail via solliciteren@zuiderzeemuseum.nl of per post Zuiderzeemuseum t.a.v. afdeling P&O, Postbus 42, 1600 AA Enkhuizen. Rolspelers van het Zuiderzeemuseum helpen door middel van levende geschiedenis mee aan een succesvol buitenmuseumseizoen van 2016. Van de rolspelers boer en huisvrouw wordt verwacht dat ze gedurende het buitenseizoen van 2016 minimaal zes dagen per maand beschikbaar zijn. Hiervoor is geen toneelervaring nodig, maar wel veel enthousiasme. Vrijwilligers ontvangen een onkosten- en reisvergoeding en lunch. De selectiegesprekken vinden plaats op woensdag 7, donderdag 8 en vrijdag 9 december 2015. In januari 2016 starten de instructies voor het seizoen dat van de maand april tot en met november loopt.

Comments are closed.