10e GLOW Eindhoven sluit af met recordaantal bezoekers

Lichtkunstfestival GLOW Eindhoven heeft opnieuw een recordaantal bezoekers getrokken: 730.000 mensen bezochten van 7 tot en met 14 november 2015 de bijzondere lichtprojecten in Eindhoven. GLOW werd dit jaar voor de tiende keer georganiseerd.

GLOW Eindhoven 2015

GLOW Eindhoven 2015

Het was weer drukker dan andere jaren, maar ondanks dat is het evenement soepel verlopen. Strikte veiligheidsmaatregelen, tussentijdse aanpassingen om de wandelroute nog duidelijker te krijgen, het afsluiten van wegen en het inzetten van verkeersregelaars hebben gezorgd voor een goede doorstroom van de grote aantallen bezoekers.

 

ZIE OOK: Waarom je GLOW niet wil missen

 

Publieksfavorieten

GLOW pakte uit met bijzondere lichtprojecten in het thema Natuur & Architectuur. Een thema waarin de oervorm van licht te zien was en waar magische lichtinstallaties de binnenstad in één groot theater veranderden. Met zowel spectaculaire projecties als ingetogen werken wisten zij het publiek te raken. Grote favorieten in het Stadswandelpark waren de serene lichtprojecties op de bomen die zo een natuurlijke kathedraal vormde ondersteund met prachtige muziek en de 12 meter hoge vuur tornado. Daarnaast de feeërieke Kroonlichters gemaakt door 2500 kinderen. Ook het bijzondere werk van Quayola met het veranderende landschap in de penseelstreken van Van Gogh werd gewaardeerd. Op het Catharinaplein stond men geboeid met 3D brilletjes te kijken naar de projectie op de Catharinakerk. En natuurlijk was het Stadhuisplein gehuld in de lichtjes van De Cagna ondersteund door de muziek van Guus Meeuwis, de grote publieksfavoriet in het centrum. Daar bleef men ook hangen om te kletsen of om iets te eten en te drinken. Van de GLOW Specials heeft het project Hidden Towers op de Markt de meeste indruk gemaakt.

 

 

GLOW NEXT

Het publiek trok meer dan eerdere jaren ook naar GLOW NEXT op Strijp-S, ooit de verboden stad van Philips, nu het creatieve stadshart van Eindhoven. Hier was een verzameling experimentele en innovatieve lichttoepassingen te zien met veelal een interactief karakter. De sfeer was goed en gemoedelijk, kleinschaliger met een ander publiek dan in het centrum. Het Veemgebouw had drie projecten en werd druk bezocht. Op de 9e verdieping werden de zintuigen wakker geschud met Strobogrid, op de 8e kon je onderdompelen in het LightLab Quartet en Membrane Cube. Het project in het MU, Reflecting Holons was zeker het meest fotogenieke werk van GLOW NEXT.

GLOW Run

Voor het eerst vond er een afsluitend evenement plaats. Op zaterdagavond om 23.00 uur startte de hardloopwedstrijd vanaf GLOW Next op Strijp-S door het Philips Stadion langs de projecten van GLOW richting het Stadhuisplein. Door de GLOW t-shirtjes van de 3.000 deelnemers werd de run een lichtproject op zich. De finish werd ingetogen gevierd vanwege de aanslag in Parijs. Er vond een korte herdenking plaats, toegesproken door Eric Boselie, directeur Stichting GLOW Eindhoven. Na een minuut stilte werd nog eenmaal het lied van Guus Meeuwis gedraaid en was de verbroedering op het Stadhuisplein voelbaar.

De volgende edities van GLOW en GLOW NEXT staan gepland voor 5 tot en met 12 november 2016.

Comments are closed.