Waarom je GLOW niet wil missen

De donkere dagen van 2013 zijn begonnen en het is al meteen goed koud buiten in de avond uren. Wie toch wat licht en warmte wil in november kan naar het evenement GLOW in Eindhoven gaan.

Glowrenate_1

Een route van zo’n vijf kilometer is uitgezet door heel Eindhoven. Van het Philipsstadion tot aan de Effenaar kun je een mooi rondje lopen door deze verlichte stad. Ik parkeer mijn auto vlakbij het Centraal Station van de NS en start de GLOW-route bij nummertje 6 vlakbij de Effenaar.

GLOW-wijn

Het is goed koud, waarschijnlijk nog maar 1 of 2 graden aangezien de warme handschoenen en mutsen die alle voorbijgangers dragen. Ik besluit om meteen een tentje met de bekende glühwein op te zoeken, of GLOW-wijn zoals de Eindhovenaren het noemen. Zo kan ik mooi mijn handen opwarmen en verder lopen naar het volgende kunstwerk van licht.

Glowrenate_02

Een GLOW-wijntje doen dan maar?

Tip.
De barretjes bij de Catharinakerk hebben de goedkoopste GLOW-wijn. Zij verkopen het zoete warme drankje voor 2 euro in plaats van 3 euro.

Het Noorderlicht van Brabant

Het Philips stadion in Eindhoven sla ik over vanwege de enorme rij. Het zal vast erg mooi zijn, want het is er ontzettend druk. Naar mijn idee komt een van de mooiste lichtjes kunstwerken nog, dus ik loop lekker door naar de overkant waar je een gebouw naar binnen mag voor de volgende show.

Er staat een man in een veel te groot ijsberen pak aan de voorkant van het gebouw naast een fel paarse lichtjesboom te vertellen dat je hier de lekkerste en warmste chocomel kan bestellen. Zoiets triggert mij al makkelijk in de kou, dus ik probeer een van de bekertjes chocomel van onze Brabantse ijsbeer. Terwijl ik het warme bekertje vasthoud en mijn camera weer tevoorschijn probeer te toveren klungel ik naar binnen richting groen licht. Ik moet eerlijk gezegd twee keer kijken voordat ik zie wat het voorstelt, maar dat kan ook komen omdat ik inmiddels wat ben afgeleid door de leuke ijsbeer. Ah, nu zie ik. Noorderlicht natuurlijk!

Glowrenate_03

Het noorderlicht, oftewel het poollicht gerealiseerd door groenige lichtgloed

Vliegende walvissen

Porté par le vent, zo heten deze vliegende walvissen, maar wanneer je de Franse naam vertaald heet het gewoon ‘gedragen door de wind’. De Willemstraat wordt betoverd door een kleurrijk ballet in de lucht. Vanaf een afstandje zie je de naar mijn mening zijnde walvissen al zweven door de lucht. Een apart verschijnsel is het zeker en ik ben onder de indruk van het lichtspel wat zich hier plaats vindt. De walvissen verkleuren namelijk constant en blijven ‘rondzwemmen’.

Glowrenate_04

Walvissen gedragen door de wind

De mysterieuze kerk

Elk jaar is het weer afwachten wat ze nu weer hebben verzonnen. Vorig jaar was het een reusachtige dirigent, maar dit jaar leek de kerk een droom tot een nachtmerrie uit te beelden. Mooie muziekfragmenten en een blauw oog houden je bij de les. De kerk verandert van rood tot groen en van geel tot blauw. Ik bewonder het feit dat de lichtshow zo perfect op de kerk past en elk onderdeel van de kerk iets anders laat zien van het verhaal van de kunstenaar.

Glowrenate_05

De Catharinakerk

Loch Ness of Jurassic Park

Er lijkt zich wel een oorlog af te spelen op het kanaal terwijl ik er naar toe loop om het allemaal wat beter te kunnen bekijken. Een gevaarlijk zeemonster met een tikkeltje Jurassic Park terroriseert het Eindhovense kanaal met een hoop gebrul, gegrom en dreigende bewegingen. Dit is voor mij het hoogtepunt van GLOW. Terug in de tijd kunnen gaan met fantasie en technologie. De laserlichten laten het monster rijzen uit het water waarna een virtueel gevecht het beestje weer zal temmen.

Het Eindhovense kanaal heeft ook een zeemonster

Het Eindhovense kanaal heeft ook een zeemonster

Een poppenhuisje

Verstopt achter een paar struiken en bomen zie ik in de verte de Dommelhoef die mij denken aan barbies, my little pony en Mary Poppins. Misschien word ik nog wel het meest herinnerd aan Hans & Grietje terwijl ik kijk naar dit poppenhuisje wat lijkt gemaakt te zijn van snoepgoed.

Glowrenate_07

Een monumentaal pand in kleurrijke schijnwerpers maken het een waar poppenhuis

Elk jaar is het weer een verrassing hoe de route zal lopen en welke gebouwen en omgevingen worden gebruikt voor GLOW. Ik was weer verrast, maar ik miste wel de ‘tunnel of love’ en de grote koepel op het station van een paar jaar geleden. Wil jij zelf nog een kijkje komen nemen op GLOW en zien wat jou het meeste inspireert? Het evenement is nog te bezoeken tot en met 16 november 2013.

Comments are closed.