Wintersport en rijke wintertradities in Nedersaksen

Wie op zoek is naar Winterspaß voor het hele gezin moet deze winter beslist een bezoek brengen aan Nedersaksen. Wintersporters komen volop aan hun trekken in de Harz. Ook kent deze Duitse deelstaat vele bijzondere wintertradities zoals boerenkooleten, ijsstokschieten en de volkssport boßeln? De kerstsfeer is te proeven in de vele traditionele kerstmarkten die Nedersaksen rijk is.

Wintervreugde in Nedersaksen

Wintervreugde in Nedersaksen

Wintersporten in de Harz

Voor wintersporters is Braunlage, een van de oudste en bekendste wintersportgebieden van Duitsland, een echt paradijs. Van alpineskiën tot sneeuwschoenwandelen, van schaatsen tot rodelen: in Braunlage in de Harz kan het allemaal. Een bijzondere tak van sport is het ijsstokschieten, dat wel wat weg heeft van curling. Men kan voor de wintersport ook op de nabijgelegen Wurmberg terecht: de hoogste berg van Nedersaksen met de langste kabelbaan van Noord-Duitsland. In het prachtig gelegen bergdorp Hohegeiß worden alle wintersportmogelijkheden op een centraal punt aangeboden: in het skicentrum ‘Am Brande’.

 

ZIE OOK: Sprookjes, mythes en tradities in 9 historische steden in Nedersaksen

 

Boerenkool eten in Oldenburg

Van november tot maart is Nedersaksen in de ban van de groene kool. In Oldenburg, de ‘hoofdstad’ van deze wintergroente, kan men speciale boerenkooltochten maken. Met een beetje geluk stuit men tijdens zo’n uitstap nog op andere echte wintertradities: boßeln, een traditionele winterse volkssport, die gewoon in de straten wordt gespeeld, of het nog oudere klootschießen. En afsluitend genieten van ‘Kohl und Pinkel’: boerenkool met speciale worst.

 

 

Brieven aan de kerstman in Himmelpforten

Het stadje Himmelpforten, vlakbij Hanzestad Stade in het noorden van Nedersaksen, verandert in de kerstperiode in een heus kerstdorp. Al meer dan vijftig jaar sturen kinderen over de hele wereld hun brieven aan de kerstman naar dit stadje met de prachtige naam. In het Christkindpostamt, het speciale kerstpostkantoor, beantwoordt de kerstman deze brieven.

Kerstmarkten in Nedersaksen

Er zijn ontelbare traditionele kerstmarkten in Nedersaksen, die allemaal de moeite waard zijn. Enkele highlights: een ondergrondse kerstmarkt in de oude mijnen van Rammelsberg in Goslar op 12 en 13 december, waarin de bezoekers getooid met gele helmen langs kraampjes met kunstnijverheid en glühwein struinen. En in de hoofdstad van Nedersaksen,
Hannover, is een heus Fins kerstdorp te vinden met onder meer een Laplandse tent waarin specialiteiten uit het hoge Noorden te proeven zijn.

Winter-Zoo in Hannover

Ook de dierentuin Erlebnis-Zoo Hannover is vanaf november in winterse sferen. Een leuke uitstap voor het hele gezin, met onder meer een schaatsbaan, rodelen, een ouderwetse draaimolen en een sfeervolle wintermarkt met culinaire lekkernijen. Van 7 tot en met 23 december brengt de kerstman een bezoek aan de Winter-Zoo.

Comments are closed.