Sprookjes, mythes en tradities in 9 historische steden in Nedersaksen

De geschiedenis komt tot leven in de negen Noord-Duitse steden Braunschweig, Celle, Göttingen, Goslar, Hameln, Hannover, Hildesheim, Lüneburg en Wolfenbüttel.
niedersachsen-BS_Altstadtmarkt-0108a_Daniel_Moeller

Oog in oog met mythische figuren uit een ver verleden

In Hameln, gelegen in het mooie Weserbergland, draait alles om de beroemde sage van de rattenvanger van Hameln. Zo kan men bijvoorbeeld onder begeleiding van de rattenvanger een stadswandeling maken en wordt voor het ‘Hochzeitshaus’ een rattenvanger-openluchtvoorstelling opgevoerd: overal komt men de figuur uit het beroemde sprookje van de gebroeders Grimm tegen!

niedersachsen-Rattenfänger-Freilichtspiel

niedersachsen-Rattenfänger-Freilichspiel2

 

ZIE OOK:

 

Volgens duistere mythen komen heksen in de ‘Walpurgisnacht’ bijeen om rond het vuur te dansen. Dit feest ter verwelkoming van de lente, in de nacht van 30 april op 1 mei, werd duizend jaar geleden al door de oorspron- kelijke bewoners van het Harz-gebergte gevierd. Bezoekers van de UNESCO- werelderfgoedstad Goslar kunnen zich in het bruisende stadsleven storten of de mystieke Harzer-Hexen-wandelroute volgen.
niedersachsen-Walpurgisnacht_in_Goslar_@GoslarMarketingGmbH

De heksenrondleiding door de residentiestad Celle voert de gasten terug naar de 16e eeuw, de tijd van het humanisme en de renaissance, maar ook van het bijgeloof en de heksenjacht. Twee kletstantes verklappen oude geneeswijzen, delen toverdrank uit en laten de bezoeker een dansje zien. De rondleiding door de oude stad, waarin men het grootste aantal vakwerkhuizen van Europa bijeen vindt, is er ook in het Nederlands.

niedersachsen-Petronella und Begina - Hexenführung

Rozen en schitterende tuinen

In Hannover vormen de Herrenhäuser Gärten (‘tuinen van Herrenhausen’) al meer dan 300 jaar een indrukwekkend barok decor voor luisterrijke feesten. Destijds organiseerde het keurvorstenpaar van Hannover hier de prachtigste evenementen. Tegenwoordig wordt deze traditie in de tuinen voortge- zet met betoverende lichtshows, vuurwerk en concerten.
niedersachsen-Internationaler Feuerwerks Wettbewerb_Christoph_Maier_Pyrophotos kopie

De legende van de rozenstok gaat terug tot de tijd van de stichting van het bisdom Hildesheim, rond het jaar 815. De ‘duizendjarige rozenstok’, die ook nu nog bloeit, is te vinden bij de apsis van de dom van Hildesheim en is uit- gegroeid tot hét symbool van de stad. De roos van Hildesheim is in de vorm van talloze souvenirs verkrijgbaar bij de Tourist Information. Ook is de UNESCO-werelderfgoedstad te verkennen door de rozenroute te volgen.
niedersachsen-Hildesheim_Dom_rosenstock

Het meest gekuste meisje ter wereld

Het meest gekuste meisje ter wereld is te bezichtigen in Göttingen, de universiteitsstad met een rijke traditie. Volgens oud gebruik moet iedere pas afgestudeerde doctor het ‘Gänseliesel’, een bronzen meisjesfiguur in een fontein op de historische Marktplatz, een kus op de lippen drukken – ook nu nog. Rondom dit symbool van de stad wordt elk jaar in september een ‘Gän- seliesel-feest’ gevierd.

niedersachsen-Göttingen_Gänseliesel

Foto: Alciro Theodoro da Silva

Wit goud

De oude Hanzestad Lüneburg is vele bezienswaardigheden rijk, maar is het bekendst om het witte goedje dat de stad in de middeleeuwen een grote rijkdom verleende: zout. Geheel volgens deze traditie vinden elk jaar op 2 en 4 oktober de ‘Sülfmeistertage’ plaats, een groot middeleeuws spektakel rondom het ’witte goud’.

Dranken met een traditie

Ondanks het feit dat Braunschweig niet in de buurt van de zee ligt, was
het een van de steden die de Hanze oprichtten. Vooral de gebouwen aan de Altstadtmarkt getuigen nog van de toenmalige welvaart van de stad. Bezoekers moeten zeker eens de ’Braunschweiger Mumme’ proberen. Vanwege zijn vitaliserende eigenschappen en lange houdbaarheid diende deze drank op de lange zee- en ontdekkingsreizen in de 15e en 16e eeuw als proviand. Tegenwoordig is de drank als donker bier verkrijgbaar.

 

 

In Wolfenbüttel, residentiestad van de Welfen-dynastie, werd in 1878 de firma Mast Jägermeister AG opgericht. Het beroemdste product van deze firma, de Jägermeister kruidenlikeur, blikt nog niet eens op zo’n lange traditie terug: deze werd in 1934 uitgevonden. Inmiddels wordt de likeur in wel meer dan 100 landen gedronken.

niedersachsen-Jaegermeister_fass

Tip: in Autostadt in Wolfsburg, het grote thema- en attractiepark van Volkswagen, kan de bezoeker een tijdreis door de geschiedenis van de automobiel maken, of op ontdekkingstocht gaan naar de toekomst van de mobiliteit en de wereld van technologie en innovatie.
Innenaufnahmen aus den AutoTürmen in der Autostadt in Wolfsburg: Golf VII und New Beetle Cabrio. Fotograf: Lars Landmann

Meer informatie

Meer informatie over de_9 steden Nedersaksen is te vinden op www.9cities.de/nederlands

niedersachsen-Walpurgisnacht_GoslarMarketingGmbH

niedersachsen-Feuerwerkswettbewerb_Vorprogramm_Stelzentheater_Waldwesen_c_mahramzadeh

Comments are closed.