Waarom je naar Duitsland moet voor je duurzame wintersportvakantie

Steeds meer Nederlanders ontdekken Duitsland als wintersportbestemming. Logisch, want je kunt er uitstekend terecht voor traditionele wintersporten, zoals skiën en langlaufen. Maar ook voor activiteiten die je ‘voetafdruk’ beperken en de natuurlijke omgeving zo min mogelijk belasten, zoals snowkiten of sneeuwschoenwandelen. En dat is goed nieuws.

Duurzaamheid speelt immers een steeds belangrijkere rol – ook in het toerisme – en Duitsland loopt hier in voorop. Meer weten over hoe je op een milieuvriendelijke en betaalbare manier kunt genieten van een wintersport vakantie in Duitsland?

Duurzaam op wintersport

Duurzaam op wintersport

Kleinschalig

Wintersport is populair en dat zie je in veel landen terug in massale skigebieden: pistes van tientallen kilometers, hoogbouw en een oneindige hoeveelheid liften. Zo niet in Duitsland! Hier vind je kleinschalige skigebieden. Deze aanpak legt niet alleen minder druk op natuur en milieu, het is ook nog zeer sfeervol. De authentieke, dorpse flair zorgt ervoor dat iedereen zich hier thuis voelt en dit maakt veel Duitse skigebieden tot een ideale winterbestemming voor gezinnen.

 

ZIE OOK: Tips voor een zorgeloze vakantie in de sneeuw

 

‘Zachte’ wintersport

Ligt er te weinig sneeuw om te skiën, denk dan eens aan alternatieve, ‘zachte’ wintersporten, zoals sneeuwschoenwandelen of rodelen. Of ontdek al langlaufend het Thüringer Woud. Deze sport kent een lange traditie: zelfs de Duitse keizerlijke familie genoot hier al van de uitstekende winterse omstandigheden. Het uitgebreide netwerk van paden vormt een waar langlaufparadijs. Bij deze sport raken bovendien de berghellingen niet beschadigd: een win-winsituatie!

 

 

Kringloopsneeuw

Geen sneeuw? Geen paniek! Energieverslindende sneeuwkanonnen kunnen steeds vaker in de kast blijven, want in steeds meer Duitse regio’s doen zogenaamde Schneedepots hun intrede. Bij goed winterweer wordt een berg sneeuw voor later gebruik naast de pistes opgeslagen – soms zelfs in het volgende winterseizoen. Het grote voordeel is dat bij het gebruik van deze gerecyclede sneeuw aanzienlijk minder water en energie nodig zijn dan bij de sneeuwkanonnen.

Sleep Green

Duitsland loopt voorop met ‘groene’ locaties. Er zijn tal van duurzame hotels, sommigen zelfs volledig klimaatneutraal of biologisch. Hier maakt men gebruik van groene stroom en natuurlijke materialen. Er komen enkel biologische producten op tafel en op dieren geteste zeep en shampoo zijn natuurlijk helemaal uit den boze. Zo werd het Best Western Premier Hotel Victoria in Freiburg, nabij het Zwarte Woud, meermaals als milieuvriendelijkste hotel ter wereld verkozen en is het aangesloten bij de coöperatie Sleep Green Hotels.

Dichtbij!

Veel skigebieden zijn uitstekend bereikbaar per trein. Wie toch liever met de auto reist, kiest het beste voor dichtbij: hoe minder kilometers, hoe minder milieubelastend. Het sneeuwzekere Winterberg ligt op nog geen 3,5 uur rijden van Utrecht en beschikt over de modernste wintersportfaciliteiten. Bovendien kunnen gasten hier op de bobsleebaan zelf ondervinden wat normaal alleen is voorbehouden aan topsporters: met 130 km per uur naar beneden suizen tijdens een rit in een echte bobslee!

Comments are closed.