De kunst van het reizen: De acht mooiste musea van de wereld

Van klassiek tot modern en van kleine tot grote kunstliefhebbers: kunstreizen bieden iets speciaals voor iedereen • De indrukwekkendste musea staan in Parijs, Florence, Amsterdam, St. Petersburg, Vaticaanstad, New York, Madrid en Londen • Nederlandse kunstliefhebbers kunnen dichtbij huis genieten van het Rijksmuseum in Amsterdam

Het Louvre in Parijs

Het Louvre in Parijs

De Mona Lisa, De Geboorte van Venus en de Sixtijnse Kapel zijn meesterstukken, die iedereen met interesse in kunst ervaren moet hebben. Wil je ronddwalen in de verlaten gangen van klassieke collecties of je laten verrassen door een opvallende moderne tentoonstelling? Hotels.com™ zet de acht belangrijkste kunstmusea van over de hele wereld op een rij.

 

ZIE OOK: Zuiderzeemuseum beste museum 2014

 

1. Musée du Louvre (Parijs, Frankrijk)

Musée du Louvre is van origine een paleis en een vesting voor de Franse koningen, maar twee eeuwen geleden is het omgetoverd tot een kunstmuseum. Tot de dag van vandaag is het één van de bekendste musea met een geroemde collectie van vroegere tijden tot aan de eerste helft van 1800. Voor klassieke kunstliefhebbers is het Louvre het summum. Hoogtepunten zijn het beeldhouwwerk Venus de Milo uit het oude Griekenland en natuurlijk de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.

2. Galleria degli Uffizi (Florence, Italië)

Galleria degli Uffizi is één van de oudste musea van de wereld en toont de beste collectie Renaissanceschilderijen. De collectie omvat werken van alle bekende Italiaanse kunstenaars: van de vroege Middeleeuwen en Barok tot de meesters uit de Renaissance, zoals Michelangelo en Leonardo da Vinci. Mis vooral het prachtige schilderij De Geboorte van Venus van Botticelli niet.

3. Rijksmuseum (Amsterdam, Nederland)

Het Rijksmuseum heeft met ongeveer 900.000 kunstwerken de grootste kunst- en geschiedeniscollectie van Nederland. Het museum staat bekend om de schilderijen van Hollandse meesters vanaf 1600, zoals Ruysdael, Vermeer, Hals en Van Rijn, maar exposeert ook kunst uit de Middeleeuwen. In 2013, na een verbouwing van 10 jaar, heropende ons Rijksmuseum het karakteristieke pand aan het Amsterdamse Museumplein.

4. Hermitage (St. Petersburg, Rusland)

Met meer dan drie miljoen werken is de Hermitage één van de grootste musea op het gebied van geschiedenis en cultuur ter wereld. De kunstschatten zijn verspreid over zes gebouwen, waarvan het Winterpaleis de bekendste is. De immense collectie omvat onder andere werken van Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rubens, Rembrandt, Monet, Rodin, Renoir, Van Gogh, Gauguin, Picasso en Matisse. ‘Art lovers’ kunnen gerust een aantal dagen uittrekken voor dit culturele spektakel.

 

 

5. Musei Vaticani (Vaticaanstad, Italië)

Het Vaticaan is met 22 aparte collecties een indrukwekkende groep van musea. Honderden spectaculaire werken concurreren om de aandacht van de meer dan vier miljoen jaarlijkse bezoekers. Het Pio-Clementino Museum met de Sixtijnse Kapel beschilderd door Michelangelo wordt gezien als het hoogtepunt van een bezoek aan dit museum. Ook de kamers van Rafäel waarvan alle muren zijn beschilderd door Rafäel Santi en de Vaticaanse Pinacotheek met schilderijen van onder andere Leonardo Da Vinci zijn bekend.

6. The Metropolitan Museum of Art (New York, Amerika)

Een all-round kunstliefhebber kan zijn hart ophalen in het Metropolitan Museum of Art in New York. De collecties omvatten werken uit de oudheid tot moderne kunst uit alle windstreken. Bestudeer hier de klassieke Griekse beeldhouwkunst of de meer dan 2.000 Europese schilderijen, waaronder bijzonder werk van grootmeester Botticelli en Neerlands trots Vermeer en Rembrandt.

7. Museo del Prado (Madrid, Spanje)

De Koninklijke familie van Spanje heeft door de jaren heen een prachtige collectie klassieke meesterwerken bemachtigd en stelt deze tentoon in het Museo del Prado. Naast de werken van Spaanse meesters Goya, Velasquez, Murillo en El Greco is er ook een uitgebreide Vlaamse en Italiaanse collectie te vinden. Hier kun je heen om de werken van Raphael, Titan, Peter Paul Rubens en Jan Roos te bewonderen.

8. Tate Modern (Londen, Engeland)

Ben je gefascineerd door hedendaagse kunst? Dan moet je het Engelse Tate Modern eens een bezoekje gunnen. Deze verlaten energiecentrale werd in 2000 verbouwd en opengesteld voor het publiek. Het museum heeft één van de grootste collecties surrealistische kunst ter wereld. Zo is hier onder meer het werk van Salvador Dalí te zien.

Comments are closed.