Zuiderzeemuseum beste museum 2014

Het Zuiderzeemuseum is opnieuw het best gewaardeerde museum van Nederland. Het museum in Enkhuizen scoort gemiddeld een 9,3 over 2014 en blijft daarmee het Kröller-Müller museum en het Drents Museum voor. Met de 9,3 over afgelopen jaar steeg het gemiddelde cijfer op Zoover zelfs van een 8,6 naar een 8,8. Het is de tweede keer dat het Zuiderzeemuseum de Zoover Award in ontvangst neemt. Ook vorig jaar won het museum. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem won in 2012.

Zoover Award

Woensdagmiddag ontving directeur Stephan Warnik de bijbehorende Zoover Award op het drukbezochte eindejaarsfeest van het personeel. Dit was voor Warnik het ideale moment voor de uitreiking: “Heel bijzonder dat we deze mooie publieksprijs voor het tweede opeenvolgende jaar ontvangen. Het is mooi dat de grote inzet van onze medewerkers en vrijwilligers en de wisselende presentaties en succesvolle evenementen op deze manier door de bezoekers worden beloond. ”
 
ZIE OOK: Zuiderzeemuseum trekt al meer dan 250.000 bezoekers
 
De bezoekers op Zoover waren afgelopen jaar nog enthousiaster over het museum dan eerder. Madeleine schrijf over haar bezoek: “Hier ben je echt even weg uit het dagelijks leven. De sfeer is gezellig en heel gemoedelijk”. Maartje noemt het museum zelfs: “Mooiste en gezelligste museum van Nederland”. Een andere bezoeker is zeer enthousiast over het personeel: “Alle werknemers waren zeer vriendelijk en genoten duidelijk van hun werk.”
 

 

Top 10: vier musea uit Gelderland

De top-10 van dit jaar wordt gedomineerd door musea uit Gelderland. De hoogste Gelderse notering is de nummer twee, het Kröller-Müller museum. Het Drents Museum in Assen staat op de derde plaats. Opvallend is dat in de top-10 het aantal belevingsmusea de overhand heeft. Volgens Marthijn Tabak van Zoover zoekt de consument steeds meer naar musea waarin historie, buitenlucht en beleving samenkomen: “Musea zijn weer helemaal hip en spreken een steeds breder publiek aan, juist door de historie tot leven te laten komen weten musea de bezoekers te boeien”.

De verkiezing

De ranglijst komt tot stand door de gemiddelde score per museum over 2014 te rangschikken. Alleen musea met een representatief aantal beoordelingen komen in aanmerking voor een plaats in de top-10. Dit is het derde jaar dat Zoover de beste musea van Nederland bekend maakt. Naast de Zoover Award voor beste museum zijn er ook prijzen voor beste attractiepark en dierenpark. Dit jaar won Toverland de award voor beste Attractiepark en ging Safaripark Beekse Bergen er voor de tweede keer vandoor met de winst in de categorie Dierenparken. Afgelopen weekend werd het Duitse Europa-Park uitgeroepen tot beste Attractiepark van Europa.

Comments are closed.