Jason Akira Somma treedt buiten de kaders in GEM

Het cv van de jonge kunstenaar Jason Akira Somma (1980) bevat indrukwekkende namen als Lyon Opera Ballet, Walt Disney’s Imagineers, Park Avenue Armory en het Guggenheim Museum. Deze interdisciplinaire visuele kunstenaar uit New York staat erom bekend in zijn werk buiten de vaste kaders te treden en hij legt daarbij verbindingen tussen technologie, wetenschap, dans, performance en kinesthesie. Het is nu voor het eerst dat hij zijn werk in een grote museale solo presenteert.

In GEM toont Somma bovendien verschillende installaties waarbij de bezoeker de gelegenheid krijgt te doen waar hij zelf om bekend staat: ingrijpen in een visuele presentatie via fysieke manipulatie van technologie.

Jason Akira Somma

Jason Akira Somma

Somma begon zijn carrière als beeldend kunstenaar bewust met een dans- en choreografie opleiding. “Als ons lichaam onze omgeving, de informatie en de manier waarop we de wereld zien in zich opneemt en ik weet niets van mijn lichaam, hoe kan ik mezelf dan een kunstenaar noemen?” Hij richtte zich bij zijn studie op psychologie en kinesthesie. Sindsdien werkt hij op een persoonlijk snijvlak tussen de disciplines performance, beeldende kunst en technologie. In 2008 werd Somma geselecteerd voor het prestigieuze Rolex Arts Initiative. De beroemde choreograaf Jirí Kylián nam het mentorschap op zich en tot op heden werken ze nog steeds regelmatig samen.

 

ZIE OOK: Gemeentemuseum Den Haag en Museum Gouda ruilen schilderijen

 

‘Hacken’

Vanwege de manier waarop hij werkt noemt Somma zichzelf een ‘hacker’; zijn werk is het resultaat van zowel fysieke als technologische manipulatie van de werkelijkheid. Hij doet ingrepen bij beelden bijvoorbeeld met behulp van elektriciteit en magnetisme of door het laten crashen van computer programma’s. De titels van zijn LCD Hack Series verwijzen nog naar de vormen van manipulatie die hij gebruikte: Sara_1phym_1dd_1phym is bijvoorbeeld het resultaat van een ‘physical manipulation’ gevolgd door een manipulatie via ‘data decay’ en daarna nog een ‘physical manipulation’.

 

 

Interactief werk

In GEM in Den Haag laat Somma verschillende interactieve werken zien waarbij hij het publiek de gelegenheid geeft om zelf het beeld te manipuleren. Repetition Compulsion is een installatie waarbij de toeschouwer zichzelf op een vervormde wijze terugziet. In een ander werk dat Somma typeert als ‘video impressionisme’ kan de toeschouwer de bewegingen manipuleren van Bones the Machine, een danser met wie Somma nauw samenwerkt, via de visuele representatie waarin Somma hem gevangen heeft. Zeer indrukwekkend is het holografische werk Phosphene Variations waarin verschillende leden van de dansgroep ‘Flex’ uit Brooklyn en de 98 jaar oude danser Frances Wessells ten tonele verschijnen. Somma nodigt hierbij de toeschouwer uit om een fysieke interactie met de beelden aan te gaan en zo zelf de regisseur van dit werk te worden.

Comments are closed.