Airbnb draagt €5,5 miljoen toeristenbelasting af aan Amsterdam

Airbnb heeft vandaag bekendgemaakt dat het op jaarbasis bijna €5,5 miljoen aan toeristenbelasting verwacht af te dragen aan de Gemeente Amsterdam. Dit is het resultaat van de overeenkomst die Airbnb en Amsterdam eerder dit jaar zijn aangegaan. Sinds februari 2015 betalen Airbnb gasten 5 procent toeristenbelasting op alle boekingen van Amsterdamse accommodaties.

Fietsen in Amsterdam

Amsterdam

Patrick Robinson, Head of Public Policy bij Airbnb: “Amsterdam heeft een Airbnb community die een aanzienlijke impuls geeft aan de Amsterdamse economie; €5,5 miljoen is bijvoorbeeld voldoende om het steunfonds voor Amsterdamse startups te verdubbelen, of 18 huldigingen van Ajax te bekostigen.”

 

ZIE OOK: Integratie van Airbnb en Uber in zakelijk reisprogramma

 

De Airbnb gemeenschap heeft altijd al een positieve economische impact gehad op Amsterdam. Doordat Airbnb samen met het stadsbestuur heeft gewerkt aan eenvoudigere processen voor het betalen van belastingen, is het voor Airbnb verhuurders makkelijker dan ooit om toeristenbelasting af te dragen en daarmee een financiële bijdrage te leveren aan hun stad. Amsterdam is het perfecte toonbeeld van hoe een bedrijf als Airbnb met steden kan samenwerken om hun inwoners te helpen bij het voldoen aan lokale regelgeving. Ook in de rest van de wereld willen we op dit onderwerp de leidersrol oppakken en ervoor helpen zorgen dat overheden deze belangrijke inkomstenbron ontvangen.

 

 

Airbnb begon op 1 februari 2015 met het innen en afdragen van toeristenbelasting (namens de Airbnb hosts) over boekingen in Amsterdam, na een overeenkomst met de Gemeente gesloten te hebben die het betalingsproces voor de toeristenbelasting vereenvoudigde. Deze overeenkomst is de eerste in Europa die een stad met Airbnb aan is gegaan, en bevat ook andere maatregelen met als doel een verantwoorde verhuur van particuliere woningen in Amsterdam te stimuleren. De volgende maatregelen zijn gedurende het afgelopen jaar van kracht geworden:

  • De ontwikkeling van een speciale webpagina waarin de Amsterdamse regels voor particuliere woningverhuur en andere officiële informatie duidelijk staan aangegeven. Deze inhoud van deze pagina is door beide partijen aangeleverd.
  • De regels voor particuliere woningverhuur in Amsterdam staan nu prominenter op de Airbnb site. Verhuurders moeten aangeven de regels te begrijpen en eraan te voldoen, voordat ze hun woning op het platform kunnen plaatsen.
  • Airbnb stuurt verhuurders in Amsterdam ieder half jaar een bericht om hen te herinneren aan de regels en wetgeving die voor hen van toepassing zijn.
    Airbnb en de Gemeente Amsterdam hebben de krachten gebundeld om illegale hotels tegen te gaan.

Airbnb heeft inmiddels ook in andere steden het innen en de afdracht van toeristenbelasting op zich genomen, waaronder in Parijs (de stad met wereldwijd het grootste Airbnb-aanbod) en Amerikaanse steden als San Francisco, Philadelphia, Chicago en Washington D.C.

Airbnb zal in de toekomst ook met andere beleidsmakers om de tafel zitten om tot heldere, eenvoudige regels te komen die particulieren in staat stellen hun woning te verhuren om zo makkelijker rond te kunnen komen.

Comments are closed.