De 5 mooiste herfstbestemmingen in Tsjechië

De zomer is afgelopen en alles tooit zich langzaam in herfstkleuren. Het is de tijd wanneer steden rustiger worden, de prijzen dalen en overal de bijzondere romantische herfstsfeer hangt. Een ideaal moment om een stedentrip te gaan plannen. We stellen je 5 Tsjechische steden voor die zeker het bezoeken waard zijn in de komende maanden.

brno-caffee-foto-gerben-van-der-waals

Prachtig Praag

Praag behoort tot de leukste Europese herfstbestemmingen. De stad straalt haar charme uit ook als het kwik daalt. U kunt de wandelingen door het prachtige historische centrum of langs de Moldau mooi combineren met bezoek aan musea, galeries en bezienswaardigheden. 
Om een paar voorbeelden te noemen: 

Kunst: DOX, Kampa Museum, Galerie Miro, Nationale Galerie, Alfons Mucha museum 


Interactief: Nationaal Technisch Museum, Petřín of de Praagse dierentuin, die bekend staat als één van ’s werelds beste dierentuinen en het bezoeken waard is elke jaarperiode.

prague-libor-svacek
Bezienswaardigheden: Praagse Burcht, Representatiehuis, de mooiste bibliotheek ter wereld het Clementinum, Oud-Nieuwe synagoge of de imposante historische vesting Vyšehrad.

 

ZIE OOK: Mocht het regenen ontdek Praag dan met deze tips

 

Mocht u het tijdens het wandelen koud hebben, dan kunt u zich gaan schuilen in een van de vele sfeervolle restaurantjes, kroegen of koffiebars zoals Cafe Imperial, Lehka Hlava, Cafe Louvre, Ema espresso bar of één van de hippe zaken in de Krymska straat.

Ook ’s avonds heeft Praag veel te bieden: een romantische boottocht, het rijke theaterleven en natuurlijk haar befaamde bars, clubs en kroegen.

Bereikbaarheid

Vliegtuig: KLM, CzechAirlines en Easyjet vanuit Amsterdam ; Brussels Airlines, Czech Airlines en Ryanair vanuit Brussel
Bus: Student Agency en Eurolines vanuit enkele Nederlandse en Belgische steden
Auto: 800km en 8-9 uur rijden vanuit België en Nederland 


Romantisch Český Krumlov

Deze romantische stad in het Zuiden van Tsjechië betovert u met haar smalle, knusse straatjes met schitterende panden uit de renaissance en gotiek, magnifieke meanders van de Moldau en het kasteel dat boven op de heuvel uitsteekt. Niets voor niets staat Čekský Krumlov op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn: Egon Schiele Art Centrum, Synagoge en het Museum fotoatelier Seidel.

cesky-krumlov-lukas-zentel

Tijdens het slenteren door de kronkelige straatjes kunt u zich opwarmen in de gezellige tentjes: Depo, Kolektiv, Le Jardin, Apotheka Coctail bar of Kafirna na Starem Plesivci.


 

 

Vanuit Český Krumlov kunt u ook uitstapjes maken naar de andere pittorekse steden Holašovice, Tábor, Písek of het sprookjesachtige kasteel Hluboká dat ook in de winter open is.

BereikbaarheidVanuit Praag met de trein of Student Agency bus, ongeveer 3 uurtjes


Cultureel Pilsen

De culturele hoofdstad van Europa 2015 pakt dit jaar extra uit met allerlei culturele projecten en evenementen. Zeker het bezoeken waard voor elke cultuurliefhebber. Een aantal kleine voorproefjes van de culturele projecten en evenementen zijn: Meeting Literature, filmfestival Animanie Fresh Air Gallery, Biennial of Pilsen, Design Meeting, Jazz Without Borders, …
Pilsen blijft nog altijd de stad van bier waar u de Pilsner Brouwerij en het Bier museum kunt bezoeken of zelfs zich in een bierbad kunt ontspannen. Bier is vanuit de oorsprong als cultuur aan de stad verbonden. 
Tijdens de wandelingen door deze culturele stad is het aan te raden om een kijkje te nemen bij de Sint Bartholomeus kathedral, Grote Synagoge of het Nieuw Theater.


BereikbaarheidVanuit Praag met Student Agency bus of trein, ongeveer 1 uur

Lekker ontspannen Brno

De tweede stad van Tsjechië werkt als een magneet voor iedereen die op zoek is naar originele plekken waar men lekker kan eten en drinken. U kunt door het centrum van de stad rustig wandelen en op elke hoek van de straat stoppen bij een bijzondere koffieplek of restaurant zoals; cafe Pilat in Romeinse stijl, Atlas geïnspireerd door encyclopedische illustraties, het overheerlijke bistro Franz, het scandinavische urban cafe Skog of het retro café Tři Ocásci. 

Maar er valt natuurlijk veel meer te zien dan de koffiehuizen: de parel van functionalisme vila Tugendhat, het imposante kasteel Špilberk, het ondergronds labyrint Zelný trh, de Sint Petrus en Paulus kathedraal en uiteraard het stadsplein met het controversiele uurwerk en de Moravische galerie waar u moderne kunst kunt bewonderen. 

brno-foto-gerben-van-der-waals

Bent u in Brno rond 11 november? Dan hebt u een fantastische kans om een van de Sint Maarten wijnfeesten bij te wonen!

Bereikbaarheid:

Praag met Student Agency bus of trein, ongeveer 2,5 uur

Industrieel Ostrava


De stad Ostrava levert het bewijs om van een onaantrekkelijk fabrieksterrein in het midden van de stad een levendig cultureel centrum te maken. 
Dolní Vítkovice is na een transformatie van een oude gashouder omgetoverd tot de multiculturele ruimte GONG voor tentoonstellingen, concerten en diverse andere evenementen. Nog een uniek voorbeeld is de voormalige kolenmijn Hlubina. Deze mijn is veranderd in een nieuw prachtig Kunstcentrum.
dolni-vitkovice-foto-gerben-van-der-waals

Het maakt niet uit of de zon schijnt of het regent, het bezoek aan dit industriele terrein wordt altijd een bijzondere belevenis. 

Ook andere plekken die heel interessant zijn qua industrie, geschiedenis en cultuur: Cooltour– multi-genre centrum van hedendaagse kunst, de multi-genre club Barrak, restaurant en muziekclub Garage of de Industrial Gallery. 

Om het verblijf in de stad Ostrava op een bijzondere manier af te sluiten kan dat heel goed in de cocktailbar Modrá myš.

 

 

Bereikbaarheid

Vliegtuig: met CzechAirlines met overstap in Praag
Vanuit Vanuit Praag met Student Agency bus of Regiojet trein , ongeveer 3uur
Vanuit Brno met Student Agency bus, ongeveer 2,5 uur

brno-dolni-vitkovice-foto-gerben-van-der-waals

Comments are closed.