Gezond, bezinnelijk en gemütlich: beleef de herfst op zijn Duits

Een andere wereld – en je hoeft er niet eens ver voor te reizen. In de grensregio is het al raak: diepe wouden in spetterende herfstkleuren, glooiende heuvels, comfortabele kuuroorden waar de open haard al aan mag, dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Hoewel? Zo nu en dan mag er iets nieuws open – maar alleen als het écht iets toevoegt. Bijvoorbeeld om het leven van enthousiaste wandelaars nog verder te veraangenamen.

wandelen-grafschaft-bentheim

Grafschafter Spurensuche

Net open: het uitgebreide netwerk aan wandelwegen dat ‘Grafschafter Spurensuche’ heet. Bijna 400 km dwars door de groene Grafschaft Bentheim, overzichtelijk verdeeld in dagetappes van 6 tot 35 km. De bewegwijzering sluit netjes aan bij het Nederlandse Keuzepuntensysteem. Onderdeel is ook een echte wandelklassieker – de 80 km van langeafstandswandeling ‘PodragristenPad’, deels over Nederlandse grond. Genoemd naar drie avonturiers uit Coevorden die aan jicht leden, Podagra in hun reisverslag. Ze liepen in 1843 helemaal naar het verre Bad Bentheim, toen al befaamd om zijn heilzame, mineraalrijke bronnen.

 

ZIE OOK: Ontdek de herfstkleuren van de regio per fiets

 

Het najaar in het Osnabrücker Land op zijn allermooist: tussen de verkleurende loofbomen in het gevarieerde landschap, dat de overgang vormt van het heuvelachtige Teutoburger Wald naar het laagland. De Ahornweg heeft het allemaal: een kijkje in de grillige, rotsachtige natuur, ontstaan in de oertijd, niet voor niets ‘Natur- und Geopark TERRA.vita’ geheten. Beukenbossen, zeldzame orchideeën gewoon langs de kant van de weg, cultuur en geschiedenis, kuuroorden die net zo gezond zijn als ze klinken: Bad Laer, Bad Rothenfelde, Bad Iburg.

Wandelen door een uniek cultuurlandschap, overwegend vlak en opmerkelijk groen? Dat doe je in het Münsterland, in feite één groot natuurpark waar toevallig ook wat mensen wonen.

Een echte wandelregio, dankzij routes zoals de Hermannsweg en Teutoschleifen. Minder bekend, maar zeker de moeite waard: de ‘Baumberger Ludgerusweg’ – in september toegelaten tot het selecte groepje met keurmerk ‘Qualitätsweg Wanderbares Deutschland’. Genoemd naar de heilige Ludgerus, zo’n 30 afwisselende kilometers slingerend van het oude klooster Stift Tilbeck naar prentenboekstadjes als Havixbeck en Billerbeck.

Met de pelgrimsroute Hümmlinger Pilgerweg kun je in Duitsland twee kanten op. Gewoon genieten van de geweldige omgeving – het idyllische natuurgebied Hümmling, hartje Emsland, molens, het barokke kasteel Clemenswerth, hunebedden, stukje moeras, een Bijbeltuin met 80 plantensoorten. Of je voegt er een vleugje bezinning en spiritualiteit aan toe. Op meerdere plekken vind je stilteruimtes, kapelletjes of spreuken om over na te denken, in alle rust.
wandelaars-hunebed-hummlinger-Pilgerweg-  emsland

Bezinning en wandelen, het blijft een geslaagde combinatie. In Grafschaft Bentheim vind je Stift Wietmarschen op je route, niet ver van de wandelpaden in het Eckelkamp. Een historisch kloostercomplex, met heerlijke, ommuurde kloostertuin en eigen bosperceel (Stiftsbusch). Rondleidingen door de eeuwenoude, gaaf behouden gebleven gebouwen door vrijwilligers van de Heimatverein.

Wellness voor je ogen en oren

In Bad Rothenfelde mag je het grootse, tweejaarlijkse licht- en videokunstfestival ‘Lichtsicht’ niet missen. Nog te beleven tot 7 februari 2016. Het hele kuurpark sprankelt van de bewegende en stilstaande projecties en lichtbeelden: in de boomtoppen van het park, over waterpartijen en fonteinen, in de nevelige zoutkristallen van het antieke ‘Gradierwerk’, een lange muur van twijgen waar al eeuwenlang mineraalrijk bronwater langs sijpelt. Het ‘Nieuwe Gradierwerk’, even verderop, verandert tijdelijk in Europa’s langste filmdoek! Allemaal verzorgd door internationale beroemdheden in de projectiekunst: William Kentridge en Robert Wilson.

ryoji-ikeda-c-uwe-lewandowski

Wellness, een Duits begrip

Ontdek meteen waarom ‘Wellness’ zo’n Duits begrip is. Het Osnabrücker Land heeft een van de mooiste en modernste thermaalbaden van Duitsland. In SpaTherme carpesol Bad Rothenfelde draait alles om de vitaliserende, ontspannende werking van zouten en mineralen, ofwel ‘Natursole’.

 

 

De heilzame zouthoudende lucht die je in de ‘Salzgrotte’ in Papenburg mag inademen is te danken aan blokken Himalayazout, helemaal uit Pakistan. De waardevolle mineralen die bij de verneveling vrijkomen, doen van alles voor je lijf en je longen, nog geconcentreerder dan de ionen in zeelucht bij de branding aan zee. In de zoutgrot – met een constante temperatuur van 20 graden, zomer en winter – werk je bijna ongemerkt aan je algehele conditie, maar ook aan specifieke klachten: allergie, astmatische aandoeningen, vermoeidheid en zelfs bewegingsziekten als rheuma.

Nog tot 24 oktober kan het: een dagje cultuur proeven op bijzondere plekken. Het bekende Münsterland-Festival, met concerten, tentoonstellingen, grafische kunst en leerzame excursies. Deze herfst staat de Benelux in het middelpunt van de belangstelling. Wat voorbeelden?

  • Vrijdag 9 oktober in Stadlohn – Jazz, klassiek en crossover van het Nederlandse strijkkwartet Zapp 4.
  • Woensdag 14 oktober in Schloss Buldern, Dülmen – de Belgische singer-songwriter Nicolas Michaux.
  • Zaterdag 17 oktober in Steinfurt – de wereldberoemde cellist Pieter Wispelwey ontmoet beeldhouwer en schilder Giacometti.
  • Dezelfde avond in Münster, zaal Gleis 22 – de knallende zang, meeslepende instrumentals en vette baslijnen van punkband Rats on Rafts.

rats-on-rafts

Kijk voor meer wandeltips en evenementen op www.geheimoverdegrens.nl

Comments are closed.