Oktoberfest, koekoeksklokken en heksen – ken jij de kleurrijke tradities van Duitsland?

Hightech machinebouw én ambachtelijk handwerk, wolkenkrabbers én vakwerkhuizen, sushi én Schweinshaxen, Laptops én Lederhosen: het moderne Duitsland is een land vol folklore. Graag laten we je kennis maken met deze kleurrijke kant van Duitsland, waar tradities per stad of streek verschillen.
duitsland-tradities

Van de mythische Walpurgisnacht tot de kneuterige koekoeksklok, en van de honderden soorten brood, bier en worst tot de uienmarkt van Weimar: er is nog zo veel meer dan Bratwurst en het Oktoberfest. Kijk op onze social wall #JoinGermanTradition.

Wijn, Ambachtelijk geproduceerd

Het woord traditie betekent overlevering en dat is precies wat de wijnboeren op de steile hellingen rond de Moezel al eeuwenlang doen: hun kennis doorgeven aan de volgende generatie. De Moezel is het oudste wijnbouwgebied van Duitsland, al 2000 jaar geleden werd hier wijn verbouwd. De leukste manier om de ziel van dit gebied te leren kennen? Aanschuiven bij een van de vele wijnfeesten in de herfst, nadat je een dagje flink hebt doorgestapt op de Moselsteig. Op 380 m hoogte is de bodem nog lang niet in zicht, maar is het uitzicht over de glinsterende rivier des te mooier.

 

ZIE OOK: Bijzondere slaapgelegenheden op de Top Trails of Germany

 

Sprookjes, Er was eens…

Het voorlezen uit de sprookjes van Grimm is een traditie die de Duitse grenzen ver overstijgt. In GRIMMWELT, een nieuw museum in Kassel, kom je alles te weten over de beroemde kinderverhalen, maar dat Jacob en Wilhelm Grimm ook het eerste Duitse woordenboek schreven en actief waren in de politiek is minder bekend. Behalve een sprookjeswereld voor het hele gezin is de GRIMMWELT dan ook een Muss voor liefhebbers van de Duitse taal. En voor architectuurfans, want de trapvormige bouw is ook nog eens een visueel eerbetoon aan de erfenis van de broers.

 

 

Kitsch, Hippe koekoeksklokken

Na een lange periode als kneuterig te zijn bestempeld, beleven de koekoeksklokken uit het Zwarte Woud nu een ware comeback. Niet in de laatste plaats dankzij jonge designers als Stefan Strumbel. Zijn varianten met doodskopmotieven en kalasjnikovs vinden gretig aftrek in de hipste Duitse horecagelegenheden. De productie van de koekoeksklok behoort tot de bekendste Duitse tradities. De geschiedenis ervan gaat zo’n 250 jaar terug en voert naar de plaatsjes Schonach en Triberg. Nog steeds kun je hier – ook traditionele – klokkenbouwers aan het werk zien.

Comments are closed.