Bijzondere slaapgelegenheden op de Top Trails of Germany

Een belangrijk kwaliteitscriterium waaraan alle 16 Top Trails of Germany moeten voldoen, is het aanbieden van voldoende wandelvriendelijke accommodaties langs de wandelroute. Dus met sfeervolle hotels en oergezellige ‘Gasthöfe‘ waar een wandelaar ook voor één nacht van harte welkom is, zit het wel goed. Langs een paar routes bevinden zich ook wandelhutten, zodat in een echte bergwandelambiance kan worden overnacht. Op andere routes kun je in een tipi of in een bouwwagen overnachten.

Een mooi uitzicht vanuit de Duitse bergen

Een mooi uitzicht vanuit de Duitse bergen

Overnachten in een voormalige grenspost

Langs de wandelroute Hochrhöner liggen talrijke wandelhutten waar je een hapje kunt eten. In twee hutten kun je ook overnachten, ver weg van de bewoonde wereld, idyllisch boven op een heuveltop. Het Rhönhäuschen, een voormalige Beiers-Pruisische grenspost, ligt midden in het bos in Bischofsheim. De keuken van deze hut is gespecialiseerd in wild en forel. Rondom liggen talrijke wandelroutes, zodat dit een uitstekende uitvalsbasis is voor een paar dagen wandelen in de prachtige Rhön. Minstens zo mooi is de ligging van het Thüringer Rhönhaus, op het ‘drielandenpunt‘ van Beieren, Hessen en Thüringen. In de zomer nodigen niet alleen de gezellige zitjes bij de hut, maar ook de talrijke basaltstenen langs de beken en riviertjes uit om even te gaan zitten en over het leven te mijmeren. In de winter kunnen wandelaars lekker opwarmen bij de open haard.

 

ZIE OOK: Fietsen in Duitsland: dit wist je nog niet!

 

Vorstelijk overnachten voor een schappelijk prijsje

Je merkt op de Albsteig dat je al bijna in de Alpen bent. Langs deze wandelroute liggen meerdere wandelhutten en jeugdherbergen om te overnachten. Meestal eenvoudig en functioneel. Dit geldt ook voor middeleeuwse Burg Teck. De Alpenvereniging uit de regio kocht in 1941 de bergtop met burcht en bouwde na de oorlog op de historische muren een wandelhuis. Op het restant van de oude burchtoren werd een uitkijktoren gebouwd. Het gebouw torent hoog boven het omringende landschap van de Schwäbische Alb uit en het uitzicht is ronduit spectaculair. Bij helder weer zijn zelfs de Alpen te zien.

 

 

Na gedane arbeid…

Met zijn meer dan 650 km is de Goldsteig de langste wandelroute van Duitsland. De zuidelijke lus heeft veelal een gemoedelijk karakter, de noordelijke lus biedt daarentegen uitdagende trajecten. Dat geldt bijvoorbeeld voor etappe 13 van Eck naar de Große Arber, het hoogste punt van het Beierse Woud (1.358 m): op één dag wandel je over 8 bergtoppen van meer dan 1000 meter. Dit is de zwaarste etappe van de Goldsteig, maar ook een van de fascinerendste. Aan het einde van de etappe wacht dan een fris biertje in het Arber-Schutzhaus. Romantici kunnen de bruidssuite met hemelbed boeken.

Zwevend tussen de sparren

Overdag spectaculaire ravijnen op de Schluchtensteig in het Zwarte Woud, ´s Avonds overnachten in een boomtent. Het Schwarzwald-Camp in Schluchsee ligt aan het einde van de 3e etappe en biedt meerdere unieke slaapgelegenheden. Glamping in het Zwarte Woud: de luxe tenten staan op houten vlonders midden in het bos. Of je nu kiest voor hoog in de boom of voor laag bij de grond: niets staat een unieke nachtelijke natuurbelevenis in de weg.

In een schaftwagen of op het stro

De Eifelsteig, net uitgeroepen tot Duitslands wandelroute van 2015, biedt onderweg verrassende slaapmogelijkheden. Aan het einde van etappe 6, van Steinfeld naar Blankenheim, staan op de Heinrichshof 4 gezellig ingerichte schaftwagens ter beschikking. Elke wagen beschikt over een 2-persoonsbed, een klein keukentje en een zitgroep die kan worden omgetoverd in een extra bed. Elke wagen heeft een eigen douche in de speciale sanitairwagen. Slapen in het stro kan in het ‘Strohpension’ in het kuuroord Manderscheid. In de stroruimte kunnen maximaal 8 personen overnachten. Te boeken vanaf 6 personen. Naast de recreatieruimte met keuken zijn ook douches en wc´s beschikbaar. Opmerkelijk: een overnachting in het stro levert ook mensen met een allergie meestal geen problemen op.

Slapen als een indiaan

In de 200 jaar oude schuur van Hof Gehring is plaats voor 5 grote tipi´s. Omdat de indianententen in de schuur staan, is het mogelijk om er het hele jaar door in te overnachten. De oergezellige schuur heeft zelfs vloerverwarming, dus aan comfort ontbreekt het niet. Natuurlijk zijn er moderne douches en een wc. Uitermate geschikt voor groepen en gezinnen. En na een dagje wandelen in het Teutoburger Wald is een bezoek aan de warme sauna een weldaad. In de omgeving van de boerderij in Hörstel-Riesenbeck liggen talrijke wandelroutes, bijvoorbeeld de Hermannsweg / Hermannshöhen.

Comments are closed.