Londen is de échte culturele hoofdstad van Europa

Leeuwarden staat in Nederland niet bekend als toeristische trekpleister . Toch draagt de stad in 2018 de titel van Europese Culturele Hoofdstad. Deze benoeming vormde de aanleiding voor een onderzoek naar de meetbaarheid van de factor cultuur door de redactie van Surprisetickets.nl.
cultuur-factor

Waar heen voor musea of festivals?

Waar moet je heen voor de meest interessante musea? Welke steden organiseren de beste festivals? De redactie van online reismagazine Surprise Tickets startte een onderzoek met als doel voor haar bezoekers inzichtelijk te maken welke steden in cultureel opzicht het interessantst zijn. Het onderzoek werd gehouden onder zowel professionals uit de reisbranche als experts en wetenschappers op het gebied van citymarketing en sociale geografie.

“Voor Leeuwarden is het natuurlijk fantastisch dat ze in 2018 de titel Culturele Hoofdstad dragen. We kunnen ook iedereen aanraden ze dat jaar te bezoeken om kennis te nemen van het bijzondere culturele programma”, aldus Caroline Ferguson van Surprisetickets.nl. “Bij ons op de redactie ontstond naar aanleiding van deze benoeming echter een discussie over de meetbaarheid van de factor cultuur en de invloed daarvan op de toeristische aantrekkingskracht van een stad. Daarbij vergeleken we Leeuwarden en Maastricht. Qua inwoneraantal en culturele voorzieningen zeer vergelijkbare steden. Tóch trekt Maastricht veel meer toeristen aan dan Leeuwarden. Wij wilden meetbaar maken waarom.”

De cultuurfactor: indicatie van aantrekkelijkheid voor een toerist

Op basis van het onderzoek is vastgesteld dat drie onderdelen belangrijk zijn bij het opstellen van een cultuurfactor voor Europese stedentrip bestemmingen. Dit zijn musea en attracties, evenementen en festivals en bezienswaardigheden, waar bijvoorbeeld ook de historische binnenstad van Amsterdam onder valt.

 

 

Naar aanleiding van de resultaten is een cultuurfactor ontwikkeld waar 71 steden aan werden getoetst. De geselecteerde steden zijn gebaseerd op het huidige stedentrip aanbod van de Nederlandse touroperators. De factor is gebaseerd op de aantrekkelijkheid voor toeristen. Londen kwam daarbij als overtuigende winnaar uit de bus. Amsterdam doet het overigens ook goed met een 9e plaats van de 71 steden. Voor sommigen wellicht een verrassing is Edinburgh op de vijfde plaats, die de Schotse hoofdstad met name dankt aan haar unieke aanbod aan festivals.

Musea geven Amsterdam eerste divisie status

De kwaliteit van de musea in een stad is een belangrijk element binnen de cultuurfactor. Michael Takes van de redactie van Surprisetickets.nl. “Uit de expertinterviews kwam het belang van echt bijzondere musea voor een stad zeer duidelijk naar voren. Je hebt maar één echt bijzonder museum nodig om bezoekers naar je stad te trekken. Een mooi voorbeeld is het Guggenheim in Bilbao. Maar ook het Rijksmuseum en het van Gogh zijn dermate onderscheidend dat ze volgens een geïnterviewde Amsterdam de eerste divisie status bezorgen”.

Het complete onderzoek met de volledige ranglijst en scores van de 71 steden is te vinden op www.surprisetickets.nl. De redactie heeft het voornemen het onderzoek periodiek te herhalen.

Comments are closed.