Waar de Nederlander zijn creditcard voor gebruikt

De creditcard staat bekend als een handig en veilig betaalmiddel voor op reis. Maar is dat ook waar de Nederlander hem het meest voor gebruikt? We zochten het voor je uit.
betaalgemak-mastercard

Alles kopen

Met een creditcard kun je tegenwoordig vrijwel alles aanschaffen. In de VS is een huis kopen zelfs mogelijk. De eigen woning staat echter niet in de top 10 van creditcardaankopen in ons land, dat zal niemand verbazen. Maar sommige meer voor de hand liggende producten zoals boeken halen de hitlijst ook niet. Wat wel?

 

ZIE OOK: Ook voor je ESTA USA aanvraag heb je een creditcard nodig

 

Eten en drinken

Nederlanders pakken hun creditcard het vaakst voor de inwendige mens. In een jaar rekenen kaartbezitters gemiddeld 4,3 keer af met een MasterCard, Visa of American Express voor eten en drinken, meestal in de horeca. De meeste euro’s geven we hier echter niet aan uit.

Vliegen en overnachten

Veruit het meeste geld gaat inderdaad naar vliegreizen en hotels: liefst 3,2 miljard euro. Gemiddeld besteedt de Nederlandse reiziger hier 739 euro aan in één jaar. Althans, met een creditcard waarmee je in termijnen kunt betalen. Bij een creditcard waarmee dat niet kan is dat bedrag lager: 144 euro.

Benzine tanken doen we soms ook met de creditcard. Daarnaast kopen we geregeld kleding, schoenen en gezond- en schoonheidsproducten. Plus, best opvallend, spullen die we nodig hebben om te doe-het-zelven. Voor klussen en tuinieren kiezen we de creditcard zelfs vaker dan voor computers en andere apparaten. Maar aan elektronica wordt wel veel meer geld uitgegeven: met 1,3 miljard euro is het de nummer 2 achter reizen en verblijf.

Andere nationaliteiten gebruiken de creditcard anders

Nederlanders zijn in hun creditcardgewoonten zeker niet uniek. Maar in andere landen wordt de creditcard meestal toch net iets anders gebruikt. Onze zuiderburen boeken er bijvoorbeeld veel vaker een hotel of vliegreis mee.

Fransen besteden samen voor zo’n 75 miljard euro in een jaar aan eten en drinken. Chinezen gebruiken de creditcard vooral voor aanschaf van kleding en schoenen, opgeteld voor 92 miljard euro. Amerikanen tot slot gebruiken de creditcard het vaakst. Zij spenderen het meest aan reizen en verblijf (368 miljard dollar), gevolgd door kleding en opvallend veel schoonheidsproducten.

Welke creditcard moet ik kiezen?

In Nederland is de MasterCard de populairste creditcard, gevolgd door Visa. Beide ontlopen elkaar echter weinig, je kunt met allebei overal ter wereld terecht. Dat geldt iets minder voor American Express. Maar deze kaarten bieden vaak meer luxe voor de reiziger, inclusief spaarprogramma’s.

Wil je ook een creditcard, maar weet je niet welke je moet kiezen? Een compleet overzicht van alle in Nederland beschikbare creditcards met complete uitleg vind je online.

 

 

Bron cijfers: Datamonitor

Comments are closed.