Wakker Worden Kinderlezing: Hoe snel zijn computers in de toekomst?

Hoe werken computers eigenlijk? En hoe snel zijn computers in de toekomst? Informaticus Harry Buhrman van de Universiteit van Amsterdam en het CWI (Centrum Wiskunde en Informatica) neemt nieuwsgierige kinderen zondag 20 september mee naar de toekomst tijdens de Wakker Worden Kinderlezing bij wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam.

Wakker worden lezing in Nemo

Wakker worden lezing in Nemo

Wetenschappers uit de hele wereld werken aan een nieuw soort computer: de kwantumcomputer. ‘Dit is de toekomst van computers,’ meent Buhrman. ‘Het is razend interessant en tegen-intuïtief. Met de kwantumcomputer gaan heel andere werelden open en het is net als met de eerste computer: we hebben geen idee wat we ermee aan moeten.’ De kinderen onderzoeken tijdens de lezing hoe deze computer werkt.

 

ZIE OOK: Online Visum Turkije leidt tot verwarring

 

Over de Wakker Worden Kinderlezingen

Tijdens de maandelijkse Wakker Worden Kinderlezing die wordt gegeven door een wetenschapper, staat een echte kindervraag centraal. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud gaan samen met de wetenschapper op zoek naar het antwoord. Met proefjes, opdrachten en door vele vragen te stellen komen de kinderen dichterbij het antwoord. De interactieve opzet prikkelt hun nieuwsgierigheid en stimuleert hen om zelf mee te denken over het antwoord op de vraag. Voor de wetenschapper is het de uitdaging om de kinderen tijdens de lezing ook een echt antwoord op de vraag te geven. De Wakker Worden Kinderlezingen zijn een samenwerking van Science Center NEMO en de Universiteit van Amsterdam.

 

 

De lezingen vinden één keer per maand plaats (met uitzondering van vakanties) en worden, om aan de belangstelling te voldoen, twee keer gegeven; om 11.00 en om 13.00 uur. Bezoekers die zeker willen zijn van een plekje wordt gevraagd zich van tevoren in te schrijven via de website van NEMO. Kosten zijn € 5,- per losse lezing. Voor UvA-medewerkers en hun kinderen of bij bezit van een toegangskaart voor NEMO of een museumkaart betaalt u € 2,50.

Agenda Wakker Worden Kinderlezingen in 2015

– Zondag 20 september: Hoe snel zijn computers in de toekomst?
Informaticus Harry Buhrman over nieuwe technologieën en kwantumcomputers.

– Zondag 8 november: Waarom zijn er geen vierkante slakken?
Wiskundige Han Peters over wiskundige patronen en vormen in de natuur.

– Zondag 13 december: Hoe maak je vuurwerk?
Scheikundigen Joost Reek en Jarl Ivar van der Vlugt over de chemie achter knallers en pijlen.

Comments are closed.