Vind het goud en word miljonair in Neder-Silezië

Neder-Silezië, de Poolse provincie grenzend aan Tsjechië en Duitsland en populair om haar bergen, spa’s, kastelen en paleizen, vergaart deze dagen steeds meer beroemdheid om iets geheel anders: de mysterieuze nazi-trein gevuld met goud die naar verluidt verborgen is onder de heuvelruggen van Wałbrzych.

Kasteel Ksiaz in Polen

Kasteel Ksiaz in Polen

Schatzoekers met zlotytekens in de ogen

De kranten koppen dikgedrukt in alle talen over de spooktrein: bestaat ‘ie wel of niet? De goudkoorts is in elk geval in alle hevigheid uitgebroken en schatzoekers uit het hele land (en daarbuiten) komen bewapend met metaaldetectors, die niet meer aan te slepen zijn in de winkels, en goed uitgewassen ogen waar de zlotytekens al in blinken, naar de voormalige mijnstad om hun geluk te beproeven. Want in Polen geldt de regel dat de gelukkige vinder tien procent van de waarde van de gevonden schat in eigen zak mag steken. De waarde van de vermeende twaalf treinwagons wordt geschat op zo’n 36 miljard zloty (8, 5 miljard euro) aan goud en het zou zo maar kunnen dat ook beroemde schilderijen en schatten uit de barnstenenkamer van tsaar Peter de Grote aan boord waren ten tijde van de verdwijning… Lang niet gek dus. Toch is het niet alleen maar leuke spanning en sensatie deze dagen in de streek, een Poolse man kwam om het leven toen hij tijdens zijn zoektocht meters naar beneden viel en het is te hopen dat de mysterieuze trein indirect niet nog meer slachtoffers maakt. Trein of geen trein, Neder-Silezië staat meer dan ooit op de kaart en is meer dan een bezoekje waard!

 

ZIE OOK: Wizz Air start 15e bestemming vanaf Eindhoven Airport: Poznań in Polen

 

Sleutelrol voor Kasteel Książ?

Tijdens de laatste dagen van de oorlog wilden de nazi’s de trein gevuld met goud uit Wroclaw -het voormalige Breslau- in veiligheid brengen na belegering door het Russische Rode Leger. Het treinstel van waarschijnlijk 150 meter lang werd voor het laatst gezien vlak voor de halte van Wałbrzych en zou daarna een geheime tunnel zijn ingereden. Hoewel het klinkt als een spannend plot van een avonturenfilm, is het helemaal niet zo ondenkbaar dat het echt zo is gebeurd. Kasteel Książ (voorheen Kasteel Fürstenberg), het immense kasteel op een ruime steenworp afstand van Wałbrzych, speelt hoogstwaarschijnlijk een sleutelrol in het mysterie. Dit kasteel fungeerde tijdens de oorlog als een van de hoofdkwartieren van Hitler en onder het kasteel bevinden zich vele tunnels. Er schijnt zelfs een tunnelcomplex van maar liefst 200 kilometer te zijn uitgegraven, het zogenaamde Reus-complex, maar niemand die precies weet hoe het in elkaar zit, want de meeste tunnels zijn ontoegankelijk. De mogelijkheid bestaat dus dat het kasteel verbonden was met de spoorlijn en dat de trein in de laatste dagen van de oorlog het ondergrondse tunnelcomplex onder de heuvelrug is ingereden. Het gerucht gaat dat de tunnelingang daarna werd opgeblazen en Poolse mijnwerkers die hierbij assisteerden, werden doodgeschoten. Op enkele hooggeplaatste Duitsers na, die nu waarschijnlijk overleden zijn, weet niemand dus de exacte locatie van de trein. Áls de trein echt bestaat, want geen mens die nu nog leeft, heeft hem ooit met eigen ogen gezien.

 

 

‘Wij weten waar ‘ie is’

Het leger van Polen kamt nu het gebied onder de heuvelrug uit, nadat Piotr Koper en Andreas Liechter, die samen een bedrijfje hebben waarmee ze objecten opsporen in kelders en tunnels, via hun advocaten hebben laten weten de goudtrein opgespoord te hebben. Een Duitser die bij de operatie in 1945 betrokken was, zou vlak voor het uitblazen van zijn laatste adem hebben verklapt waar de trein was. De locatie wil het duo echter niet prijsgeven, omdat ze geen garanties krijgen van de overheid een deel van de buit te mogen houden, maar ze toonden radarbeelden die moesten bewijzen dat de spooktrein daadwerkelijk bestaat. Hoe het ook zij, de oude mijnstadje -en ver daarbuiten- is in de ban van het mysterie en de verwachting is dat áls de trein daar verborgen ligt, het slechts een kwestie van weken, misschien zelfs dagen, is voordat ‘ie wordt gevonden… Wordt vervolgd. Hopelijk.

Comments are closed.