Zelf inchecken neemt grote vlucht

Volgens Londen City Airport checken tegenwoordig meer dan de helft van de mensen die met het vliegtuig reizen zichzelf online in. Uit een onderzoek dat op de luchthaven is uitgevoerd, bleek dat in de maand juni 53% procent van de passagiers zichzelf online had ingecheckt en ze hun instapkaarten thuis op hun mobiele telefoon gedownload hadden of al hadden uitgeprint. Het jaar ervoor was dit nog 43%.

London City Airport

London City Airport

Ondertussen maakt nog slechts 1 op de 5 reizigers gebruik van de bemande check-in balies op de luchthaven. Dit is een grote daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen bezocht nog 1 op de 3 reizigers (36%) de vertrouwde bemande check-in balie.

 

ZIE OOK: 5 restaurants in Londen waar je zeker moet gaan eten

 

Ook het gebruik van self-service check-in kiosken zijn populairder geworden. Het gebruik hiervan is op LCY in 12 maanden tijd gestegen van 10% naar 21%.

Deze bevindingen tonen aan dat technologie van invloed is op de customer experience, dat reizigers tijd willen besparen, dat ze meer controle willen hebben over hun eigen reis en dat interactie met mensen niet langer nodig is om vertrouwen daartoe te geven.

 

 

Zakelijke reizigers zijn sneller geneigd om zichzelf online in te checken, aldus het onderzoek van het vliegveld in Londen. Bijna tweederde (61%) van de zakelijke passagiers op LCY printen hun instapkaarten thuis af of downloaden deze op hun mobiele telefoon. Bij vakantiegangers is dit minder dan de helft (45%).

Comments are closed.