Münsterland Festival: 5 weken lang muziek en kunst uit de Benelux

Elke twee jaar richt het Münsterland Festival zijn schijnwerpers op een ander land. Dit jaar worden bekende muzikanten en aanstormend talent uit de Benelux gepresenteerd. Van 18 september t/m 24 oktober worden, veelal op bijzondere locaties in het Münsterland én de Nederlandse grensstreek, in totaal 39 concerten gegeven. Christine Sörries, de artistiek leider, heeft bands en ensembles uitgekozen die voor verrassende optredens zullen zorgen, van klassiek tot jazz en pop. Een aantal tentoonstellingen stelt de kunstscene van de partnerlanden voor. Excursies verbinden geschiedenis, erfgoed en muziek met elkaar.

Cathy Krier speelt op 18 oktober in Schloss Ahaus: © Delphine Jouandeau

Cathy Krier speelt op 18 oktober in Schloss Ahaus: © Delphine Jouandeau

Opmaat en slot

Het openingsconcert op 18 september in het Theater am Wall in Warendorf is bijzonder toepasselijk. De bekende vibrafonist Pascal Schumacher speelt samen met muzikanten uit de Benelux de première van het project ‘Left Tokyo Right‘. Het Münsterland Festival wordt afgesloten met een dubbelconcert op Burg Vischering in Lüdinghausen. Het trio De Beren Gieren bewijst dat met de klassieke jazzinstrumenten piano, contrabas en drums erg verrassende muziek kan worden gemaakt. De dynamische zangeres Wende Snijders beweegt zich op het raakvlak tussen klassieke en popmuziek.

 

ZIE OOK: Wandelregio in Münsterland

 

Dichtbij in de grensregio

Muzikale hoogspanning van de Vlaamse Sarah Ferri op vrijdag 25 september in het Stadtmuseum Borken. Haar muziek is een eigenzinnige mix van folk en gipsy-jazz-swing. In de prachtige Villa Winkel in Ochtrup geeft de Luxemburgse pianist Jean Muller op zondag 4 oktober een klassiek concert. Een cross-over van jazz, klassiek en wereldmuziek biedt het Nederlandse strijkkwartet Zapp 4. Ritme, snelheid en improvisatie bepalen hun muziek. Op vrijdag 9 oktober in het Kunstklärwerk in Stadtlohn.

Jazzpodium de Tor in Enschede is inmiddels een vaste partner van het Münsterland Festival. Het Trio Johan Clement zal op vrijdag 16 oktober samen met Phil Abraham een spetterend en virtuoos concert geven. De Luxemburgse pianiste Cathy Krier speelt op zondag 18 oktober op Schloss Ahaus onder meer werk van Ravel, Berg en Schubert. Haar fijngevoelige spel past bovendien uitstekend bij het werk van de componist Leoš Janácek.

 

 

Excursies met muziek

De excursie die op zondag 27 september plaatsvindt, combineert een bezoek aan het industrieel erfgoed in Ulft en Borken met concerten op deze bijzonder locaties. De voormalige ijzergieterij DRU in Ulft en het Kulturquartier Bocholter Aa in Bocholt zijn geslaagde voorbeelden van hergebruik van oude fabriekscomplexen. Optredens van de Nederlandse popzangeres Eefje de Visser en Oliver`s Cinema, het ensemble rondom de beroemde trompettist Eric Vloeimans, completeren het programma. Het project ‘WasserBurgenWelt Lüdinghausen‘ staat op zaterdag 10 oktober in het middelpunt. Een kennismaking met het nieuwe concept voor burcht en omgeving wordt gecombineerd met muziek van de jazzpianist uit België Jef Neve. Inclusief een ‘reis naar het onbekende‘. Op zaterdag 17 oktober gaat het naar het Dormitorium in Asbeck. Ontdek wat de traditionele Springprocessie in het Luxemburgse Echternach met de processie in Asbeck van doen heeft.

Excursies langs kunst

Op zaterdag 19 september vindt de ‘Kunsttour‘ plaats, een excursie langs drie tentoonstellingen. De kunstenares uit Nederland Seet van Hout sluit met haar textiele kunst in de Kunstverein Münsterland in Coesfeld aan bij het Münsterland als textielregio. Abstracte vormen en gestikte plantenmotieven verdichten zich tot een diepzinnige kosmos. De snel gemaakte maar technisch zeer precieze tekeningen van Jan De Maesschalck in de Billerbecker Kolvenburg zijn een commentaar op actuele thema´s. Als laatste wordt de vernissage van het grafisch project in het Stadtmuseum Borken bezocht. Hier worden, evenals in de Kunstverein Ahlen en in Kloster Bentlage in Rheine, werken van Diane Jodes, Thomas Amerlynck en Patrick Mangnus getoond, die tijdens een workshop in april zijn ontstaan.

Hoogtepunten

De beroemde pianist Francesco Tristano geeft maar liefst 2 concerten. Op zaterdag 3 oktober speelt hij samen met het Sinfonieorchester Münster in het Theater Münster. En op zondag 4 oktober slecht hij muzikale grenzen met het trio KST (Khalifé/Schumacher/Tristano) in Stroetmanns Fabrik in Emsdetten. Het samenspel van percussie, vibrafoon en piano zorgt voor een experimentele elektronische atmosfeer. In eigen land is ze al een ster: de Nederlandse zangeres Kovacs. Met haar donkere en toch vrouwelijke soulstem zal ze ook het Publiek in Duitsland op Kulturgut Haus Nottbeck in Oelde op vrijdag 23 oktober weten te overtuigen. Bij het optreden van Tin Men and the Telephone in het LWL-Museum für Kunst und Kultur in Münster (maandag 28 september) mogen de toeschouwers per app op hun smartphone bepalen wat er wordt gespeeld.

Comments are closed.