Tsjechië geniet van wijn en wijnfeesten

Normaal gesproken is bier de Tsjechische nationale drank nummer 1, maar de maand september staat vooral in het teken van wijn. In september begint traditiegetrouw de oogsttijd en gaat gepaard met vele festivals.

Wijngaarden in Tsjechië

Wijngaarden in Tsjechië

Tijdens de wijnfestivals en wijnfeesten worden de beste Tsjechische wijnen geproefd en traditionele lekkernijen gegeten, ook wordt er gezongen en gedanst. U kunt genieten van verschillende voorstellingen, concerten en deelnemen aan diverse wedstrijden. Dat alles gebeurt onder toezicht van de wijnkoning en -koningin.

 

ZIE OOK: Ontdek Tsjechië op de fiets

 

Het wijnparadijs Zuid-Moravië

Het zonnige Zuid-Moravië is de populairste wijnstreek van Tsjechië waar ook de meeste wijnfeesten plaatsvinden. U kunt de wijnopbrengst vieren op de volgende festivals;

Pálava wijnfeest: Mikulov, 11-13 september
Dit 3-daagse wijnfeest in het centrum van dit pittoreske stadje staat vol met kraampjes, standjes, spectacles, shows en vooral wijnboeren waarbij meer dan 500 soorten wijn geproefd kunnen worden.
Znojmo historische wijnfeest: Znojmo, 11.-12 september
Dit is één van de grootste wijnfeesten in Tsjechië niet alleen gericht op wijn, maar ook op de geschiedenis van deze prachtige Tsjechische stad. Ook hier wacht een rijk cultureel programma en verrukkelijke wijnen op u.
Valtice wijnfeesten: Valtice, 5.9., 18-19.9., 26.9., 2.-3.10
Valtice is een klein stadje met een prachtig kasteel, waar heel vaak verschillende wijnevenementen plaatsvinden zoals; Feest van de wijn, Feesten van Burčák-wijn, Wijnoogst Wereldkampioenschap of Valtice Wijnfeesten.
Wijngaarden in Tsjechië

Wijngaarden in Tsjechië

 

 

Lukt het u niet om een van de feesten bij te wonen? In Zuid-Moravië vindt u veel vriendelijke en enthousiaste wijnboeren en wijnexperts die u kunt bezoeken, bijvoorbeeld:

  • Wine4life: een enthousiast team wijnliefhebbers maakt voor u een wijnprogramma naar wens
  • Nestarec: een jonge wijnboer Milan Nestarec geeft u graag een rondleiding in zijn wijnkelder en kunt u zijn heerlijke wijnen proeven.
  • Vinařství Válka: een familie met wijnboerderij waar ze voor u een lekkere wijnproeverij of een leuk wijnuitstapje met veel plezier voorbereiden.
  • Nationaal Wijncentrum: hier kunt u de 100 beste Tsjechische wijnen proeven. Het centrum is gevestigd in Valtice, dichtbij het prachtige natuur- en cultureel gebied Lednice-Valtice.

Wijnfeesten in Tsjechische steden

Maar ook in andere Tsjechische streken vieren ze de wijnopbrengst:
Op 4 september kunt u deel nemen aan de wijnfeesten in Hradec Králové en Ústí nad Labem.
Het weekend daarop, 12-14 september, vinden wijnfeesten plaats in Uherské Hradiště en de Praagse wijk Troja.
Van 18-20 september kunt u de wijnopbrengst vieren in het Noorden van Tsjechië- in Litoměřice en Mělník.
Het laatste weekend van september, kunt u lekkere wijnen proeven onder de burcht van Praag of in Kadaň.

Wijn op burchten en kastelen

Wijn hoort ook traditioneel bij de burchten en kastelen en ook hier zijn er wijnoogstvieringen. Op deze maneer kunt u de cultuur, geschiedenis en wijn mooi combineren op kastelen als Kuks, Kačina en op het chateau bij Roudnice nad Labem in het weekend 12-13 september of bij de burcht Karlštejn in het laatste weekend van september, 26-28.

Comments are closed.