Ontdek Tsjechië op de fiets

Door de kleinschaligheid en diversiteit van het landschap is Tsjechië heel geschikt voor een fietsvakantie of fietstrektocht. Door de bossen, pittoreske steden, langs de burchten en kastelen, over bergen en door dalen of langs de rivieren, het Tsjechische landschap varieërt en biedt daardoor talloze mogelijkheden aan de fietsliefhebbers.
Český Krumlov, de Moldau_ foto Dagmar Veselková

Om het netwerk van fietsroutes zo uitgebreid mogelijk te maken werkt Tsjechië samen met het net van Europese fietstrajecten Eurovelo en Greenways. 
Onder de fietsers zijn vooral de volgende routes populair:

1. Fietsen langs de Moldau

De Moldau is de langste rivier op Tsjechische grondgebied. U kunt een mooie fietstocht maken vanaf de bron in het Bohemer Woud naar de samenvloeiing met de rivier de Elbe, bij de stad Mělník. De fietsroute maakt onderdeel van de internationale EuroVelo 7 (Sun route).
De route is 465 km lang en gaat door de volgende steden:
Kvilda – Český Krumlov- České Budějovice- Týn nad Vltavou- Orlík – Štěchovice – Praag – Kralupy nad Vltavou – Mělník
Web: www.vltavska-cyklostezka.cz

 

ZIE OOK: Lees de blogpost van Tsjechië expert Jellie

 

Langs de Elbe naar Duitsland

U kunt ook de rivier de Elbe volgen vanaf de bron in het Reuzengebergte naar de grens met Duitsland of verder naar de Noordzee bij de Duitse Cuxhaven.
 De Elbe route loopt door de historische steden Mělník en Litoměřice, langs romantische kastelen in Velké Březno, Roudnice nad Labem en de historische vesting Terezín. 
De route is Tsjechië is 370 km lang en de hele route tot aan Duitse Cuxhaven is 1230 km.
 In Tsjechië gaat de Elbe route door: Špindlerův Mlýn – Vrchlabí- Dvůr Králové- Jaroměř-Hradec Králové-Pardubice-Kolín-Nymburk-Mělník-Litměřice-Děčín-Dolní Žleb (aan de Duitse grens)
Web: www.labska-stezka.cz, www.elberadweg.de

 

 

Een populaire versie is ook de route vanaf Praag naar Dresden.
Porta Bohemica, de Elbe_ foto Ladislav Renner

3. Wijnroutes in South Morava

Het klinkt misschien raar, maar de combinatie van wijn en fietsen is heel populair in Tsjechië. Er bestaat een netwerk van verschillende fietsroutes door het prachtige landschap in Moravië, die langs wijnkelders en wijngaarden leiden. De routes zijn van verschillende niveaus, er zit dus voor iedereen wel wat bij.
Web: www.stezky.cz

4. Praag-Wenen

Deze fietsroute, die twee historische Europese hoofdsteden verbindt, leidt u door het pittoreske Tábor en Jindřichův Hradec, langs het kasteel Vranov nad Dyjí en prachtige natuurgebieden als Podyjí en Pálava. 
De route is 320 km lang in Tsjechië met een totale lengte van 460 km. 
In Tsjechië slingert de route door de volgende steden:
Praag- Průhonice-Velké Popovice- Týnec nad Sázavou-Kosova Hora- Červený Újezd – Tábor- Jindřichův Hradec – Vranov nad Dyjí – Valtice
Web: www.prahaviden.cz

Vranov nad Dyji_ foto Ladislav Renner

5. IJzeren Gordijn Route

De IJzeren Gordijn Route is de langste Euro Velo Route (13) in Europa. De route volgt de grens van het vroeger gesplitste Europa. In Tsjechië gaat de route langs de grens met Bavaria en door het natuurgebied Bohemer Woud. 
Haar totale lengte is 10.500 km, waarvan 770 km op Tsjechische grondgebied.
De route gaat door: Aš – Cheb – Rozvadov – Železná Ruda – Vyšší Brod
Web: www.ironcurtaintrail.eu
Wijnroutes in Moravië_ foto David Marvan

Indien u met begeleiding op pad wilt gaan, dan kunt u zeker contact opnemen met de reisbureaus Enthusia of Czechmtbholidays. Deze zijn gespecialiseerd op het gebied van fietstochten.

Comments are closed.