Sterk eerste halfjaar voor toerisme naar Duitsland

Het toerisme naar Duitsland ontwikkelt zich in de eerste helft van 2015 zeer positief. In de eerste zes maanden van het jaar nam het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten in Duitsland toe met 4,7 procent. Het Duitse bureau voor de statistiek telde in deze periode 34,4 miljoen overnachtingen in hotels met 10 of meer bedden – 1,5 miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Nederland blijft met 4,4 miljoen overnachtingen de belangrijkste herkomstmarkt.

Op vakantie in Duitsland

Op vakantie in Duitsland

Petra Hedorfer, bestuursvoorzitter van de Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT), in een toelichting op de nieuwe cijfers:

Dit resultaat overtreft zelfs het recordaantal overnachtingen van vorig jaar. Bijna één derde van de groei is aan de Aziatische markten toe te schrijven, die in vergelijking met vorig jaar maar liefst 13,2 procent groei realiseerden.

De vijf belangrijkste markten voor het incoming toerisme naar Duitsland dragen met een bovengemiddelde groei een belangrijk steentje bij aan de uitstekende halfjaarcijfers: Nederland blijft met een plus van 2,3 procent de onbetwiste nummer één. Zwitserland genereert – vanwege de sterke munt – een groei van 9,3 procent, goed voor 2,8 miljoen overnachtingen, gevolgd door de Verenigde Staten (2,5 miljoen overnachtingen), het Verenigd Koninkrijk (2,4 miljoen overnachtingen) en Italië (1,7 miljoen overnachtingen).

 

ZIE OOK: Duitsland: de perfecte vakantie voor élk gezin

 

Traditionele volksfeesten echte publiekstrekkers

Bijzonder geliefd bij buitenlandse gasten zijn de volksfeesten, waarvan Duitsland vele varianten kent – van het Oktoberfest in München wat jaarlijks 6,3 miljoen bezoekers trekt en waarvan bijna een vijfde uit het buitenland afkomstig is, tot de Bremer Freimarkt in het noorden van het land, waar jaarlijks 4 miljoen bezoekers op af komen. Ook de kerstmarkten waar bezoekers kunnen proeven van de lokale gebruiken rond de adventsperiode behoren tot de populairste evenementen. Dat deze tradities van Duitsland belangrijk zijn voor het toerisme benadrukken de cijfers. Tradities en geschiedenis staan in de top tien van redenen voor Nederlanders om voor een vakantie in Duitsland te kiezen, zo blijkt uit de Qualitätsmonitor van de DZT, die het reisgedrag van toeristen in Duitsland onderzoekt.

“Uit marktonderzoek blijkt dat Duitsland juist in de periode oktober t/m december veel bezoekers trekt’’, aldus Michaela Klare, directeur van het Duits Verkeersbureau.

 

 

De herfst is dan ook van oudsher het seizoen van vele volksfeesten, zoals de oogst-, wijn-, en bierfeesten. Al snel daarna volgen de gezellige kerstmarkten en als klap op de vuurpijl zijn er natuurlijk ook nog de oudejaarsfeesten in de Duitse steden. Met onze themacampagne ‘Tradities & gebruiken’ belichten we de evenementen, die de identiteit van de regio’s weerspiegelen.

Comments are closed.