19e Bergse bierfestival 2015

Op zaterdag 19 september vindt in Bourgondische Bergen op Zoom het jaarlijks terugkerende Bergse Bierfestival plaats. Het Bergsche Bierbrouwers Gilde biedt de bezoeker tal van bekende en minder bekende speciaal bierbrouwerijen en hun bieren. Het eigen Jubileumbier vanwege het 25-jarig bestaan van het Gilde is volop verkrijgbaar. Voor het negentiende jaar op rij promoot het gilde de groeiende populariteit van de biercultuur.

Het Bergs bierfestival

Het Bergs bierfestival

Het historische pand van het Provoosthuis en de authentieke Potterstraat in het hart van het centrum van Bergen op Zoom wordt tot bruisend festival terrein omgetoverd waar nieuwsgierige bezoekers, liefhebbers en connaisseurs van goed bier kunnen genieten van meer dan 15 brouwerijen met een gevarieerd assortiment van tenminste 60 bieren.

 

ZIE OOK: Uniek openluchttheater in Bergen op Zoom

 

Behalve kleine en jonge brouwers zoals Hill Devils (Wouwse Plantage), de Bad Hair Brewery (Kapelle, Zeeland) en Brouwerij Frontaal (Breda), die het aandurven om met gewaagde smaken de biermarkt te veranderen en te veroveren zijn ook de meer bekende brouwerijen zoals de Scheldebrouwerij aanwezig die al meerdere malen hun brouwkunsten op het Bergse Bierfestival vertoonden. De Trappisten zijn ook dit jaar weer volop vertegenwoordigd. Een aparte stand wordt speciaal ingericht voor deze bijzondere bieren, waar behalve de gevestigde Trappisten ook de relatief nieuwe en ons eigen Brabantse ‘Zundert’ te vinden zal zijn.

 

 

Uiteraard ontbreekt het Bergsche Bierbrouwers Gilde zelf niet. Met een stand waar men behalve informatie over het Gilde en de bierbrouwcursus tot hobbybrouwer kan vinden is er de mogelijkheid om verschillende bieren gebrouwen door Gildeleden te proeven! Ervaren (hobby)brouwers en Gildeleden staan graag iedereen te woord! Het Jubileumbier is een smakelijk blond bier van 6% alcohol gebrouwen uit drie moutsoorten en vier verschillende hopsoorten. Brouwers van het Gilde hebben het gebrouwen bij ’t Hofbrouwerijke in Beerzel (België).

Zoals gebruikelijk valt het Bergse Festival samen met het Open Bergse Bierbrouwers Kampioenschap (OBBK) dat dit jaar zijn 23e editie kent. Het kampioenschap kent jaarlijks een grote aantrekkingskracht onder hobbybrouwers uit Nederland en België. Ruim voor de sluitingsdatum is het maximaal aantal in te zenden bieren bereikt zoals vorig jaar 176 bieren. De bieren worden door leden van het Bier Keurmeesters Gilde gekeurd. Rond 18.00 uur vindt de officiële prijsuitreiking plaats aan de winnaars.

Bierliefhebbers en belangstellenden in bier en bierbrouwen zijn van 14.00 uur tot 22.00 uur van harte welkom op het festival. De entree is gratis en bij de kassa kan men munten kopen voor € 1,75 per stuk. Consumpties worden uitsluitend in het speciale festival glas getapt dat voor een borg te huur is bij de glaswerkstand. Na het bezoek bij de kassa in te leveren voor een fles Jubileumbier of de borg van € 2,-. Bij de kassa is tevens voor € 0,50 het Festivalmagazine te koop met informatie over alle deelnemende brouwerijen en hun bieren.

Comments are closed.