Historisch Oogstweekend in het Nederlands Openluchtmuseum

In het weekend van 22 en 23 augustus 2015 is het historisch oogstweekend in het Openluchtmuseum te Arnhem. Kinderen mogen helpen met hooien en rooien en er is van alles te proeven en beleven. Verhalen en demonstraties geven betekenis aan vergeten woorden als wannen, haren, roten en repelen en de muzikanten van Madlot uit Wageningen zorgen voor vrolijke speelmansmuziek.

Het oogstweekend in het Openluchtmuseum

Het oogstweekend in het Openluchtmuseum

Laat de boeren maar dorsen

Er wordt handmatig gedorst met de vlegel en dorsstok en er zijn demonstraties met een dorsrol (geschonken door de Vereniging Vrienden van het Openluchtmuseum). Een paard trekt het houten gevaarte over het dorskleed vol graan. Deze methode leverde vanaf de 18e eeuw een enorme tijdwinst op. Ook is een oude machinale dorskast te zien en de zelfbinder bindt het gemaaide graan in een no-time tot schoven.

 

ZIE OOK: Keti Koti, Kerst en Suikerfeest in het Openluchtmuseum

 

Tuinbonensoep met kinnebakspek

Het aardappelveld is gerooid maar er ligt nog een aardig maaltje op de akker. Kinderen rapen de allerlaatste piepers van het land. Lekker voor thuis, maar je kunt er ook een lekkere ‘aardappelspies’ van laten maken om meteen op te peuzelen!
De boerin uit Varik kookt stevige wulbonensoep van tuinbonen met ‘kinnebakspek’ voor de arbeiders op het land, maar bezoekers mogen ook een hapje proeven.

 

 

De Onderkruiper, tussen brood en geweten

De landbouwmechanisatie had dramatische gevolgen voor de landarbeiders. Een langdurige staking in 1929 was het gevolg, maar de modernisering bleek onomkeerbaar. Een indringend theaterspel vertelt over de ‘onderkruipers’, werkwilligen die in tijden van staking juist wel aan de slag gingen.

Biologisch oogstbier van de museumbrouwer

De oogsttijd is de warmste tijd van het jaar. Het werkvolk dat op het akkerland bezig was met maaien, binden en ophokken was dorstig. De boer reed een vat bier naar het land om de dorst te lessen. De museumbrouwer liet zich inspireren door de geschiedenis en brouwde een meergranenbier van biologische gerst, rogge, haver en tarwe. Kom proeven, dit mollig, smaakvol èn biologisch biertje.

Comments are closed.